Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът не подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС

Снимка: БГНЕС



Президентът Румен Радев не подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. 

Въпросът е принципен. Днес върнах предложението за кандидатурата на господин Чолаков на новия ВСС, който е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото.

Имам такова право. Има си съответно законови процедури, които казват детайлно как трябва да бъде извършен този избор.

За втори път държавен глава се възползва от правото си да върне предложение на Висшия съдебен съвет за избор на един от тримата големи в съдебната система. Първи това направи през 1999 година Петър Стоянов, който върна решението за избор на Бойко Рашков за главен прокурор.

След решението на президента предстои - на първо място, обсъждане в Пленума на новия ВСС, който има редовно заседание утре и който трябва да реши как ще процедира оттук нататък при доста семплата законодателна уредба. Още вчера стана ясно, че съдебните кадровици нямат единна позиция по въпроса. Например, новият представляващ Съвета смята, че съдебните кадровици трябва просто да прегласуват кандидатурата на избраника на предшествениците им. Редови членове на Съвета са на обратното мнение - трябва да има чисто нова процедура, която да започне от нови номинации, през изслушване до гласуване. Според тях няма как те да формират лично мнение въз основа на една процедура, от която нямат непосредствени впечатления. Такава е позицията и на юристи - конституционалисти. Как обаче ще процедира при това първо тестово решение новият ВСС - все още няма официална реакция от там. 


Повече информация по темата чуйте от звуковите файлове. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна