Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията

Снимка: www.ngobg.info

Имаме създаден по силата на закона нов орган (Комисията за противодействие на корупцията - бел. ред.), който обединява редица структури, но той все още не е действащ, тъй като не е приет правилникът за организацията и дейността му. Това трябва да бъде направено в едномесечен срок от влизането на закона в сила, но може да се проточи и дълго във времето. Нямаме и председател, и хора, които да носят отговорност за действията на тази агенция. Това каза Иван Брегов от Института за пазарна икономика в интервю за предаването „12+3“ по повод антикорупционния закон.

Правоотношенията на служителите, които обединява мегаорганът, който ще бъде създаден с антикорупционния закон, няма да се прекратят, обясни той:

Те ще могат да постъпят и да изпълняват същите функции, които са изпълнявали досега, а тези, които са заемали ръководни функции, ще им се даде сходна длъжност. Ако откажат да я заемат, без предизвестие, напускат тази администрация.

По думите му, всички служители, на които правоотношенията ще бъдат подновени, да преминат проверка за почтеност:

Как обаче ще бъде регламентирана тази проверка – не става ясно от закона, липсва и методология, по която да се извърши. Ако с приемането на този закон, съществуваше една добра възможност да бъде направено прочистване на редиците, то може да се обърне както срещу тези, които не са действали добросъвестно, така и срещу най-съвестните служители, защото не е ясно на какви критерии ще се извършва. Хората, които ще управляват агенцията, ще решат как точно да направят тази проверка за почтеност.

Безспорно хората, които ще бъдат избрани да управляват агенцията ще определят политиката вътре, добави той.

Според Брегов има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество:

Тъй като този орган изпълнява доста смесени правомощия е трудно да определим каква е природата му, съществува риск от сериозна политизация на самата комисия, тъй като председателят ще бъде избиран с обикновено мнозинство и така има риск доминиращата партия в парламента да има доминиращо влияние и върху комисията.

Не очаквам изненади и по работата на комисията, защото досега същите правомощия се изпълняваха от няколко различни органи. Не очаквам, изведнъж, обединявайки ги на едно място да имаме някакви свръхрезултат. Нищо ново няма в този закон, прогнозира Иван Брегов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна