Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 видеоурока в "Кан академията" са преведени на български

Над 500 видеоурока по биология и здраве и медицина от световната интернет платформа за безплатно обучение "Кан академия" вече са преведени на български език. "Кан академията" е сайт, в който са поместени над 8000 безплатни видеоуроци по основние предмети, които се изучават в училище. Освен това има и уроци по история на изкуството, роботика, програмиране, финанси…

Характерното за това онлайн средство, че в сайта има сложна система от упражнения. Идеята е децата не просто да гледат видеата, а след всеки урок да се упражняват. Това ще им покаже колко добри са в дадено умение. Тази информация стига и до учителя, каза за Радио София Иван Господинов от сдружението "Образование без раници", които са се наели със задачата да превеждат видеоуроците на световната платформа:
 

Скоро в България ще бъде възможно един ученик да влезе в сайта и да гледа видеоуроци, но и да следва напътствията в сайта за решаване на задачи. Така ученикът няма да се притеснява, че е отсъствал, бил е в грипна ваканция или е забравил нещо. Той винаги ще има вкъщи този ресурс, а учителят от друга страна ще получава информация какво прави ученикът с този ресурс вкъщи. Така целият образователен процес става много по-ефективен и се осъществява много достъпна дистанционна форма на образование.

Мели Попова от сдружението допълни, че порталът се превежда на над 100 езика, но българският е един от най-превежданите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна