Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Начев: Няма вариант сделката за ЧЕЗ да бъде започната от самото начало

Ще влезе ли държавата в сделката за ЧЕЗ

Проф. Христина Вучева: Държавата не трябва да влиза в съдружие с когото и да било

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Смятам, че няма вариант сделката да бъде започната от самото начало". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" енергийният експерт Васко Начев:"ЧЕЗ няма да имат добра воля да направят услуга на българската държава, защото в скоро време предстоят избори в Чехия и те по никакъв начин не искат да привличат фокуса на внимание с тази сделка. Знаете, че ЧЕЗ има заведено дело в Арбитражния съд и няма как хем от една страна да съдиш някого, хем от друга страна да го правиш собственик на нещото, заради което го съдиш. Най-малкото има конфликт на интереси, затова смятам, че днешното изявление от страна на ЧЕЗ е за сваляне на градуса на напрежение, а не, че реално нещо ще се случи". Васко Начев

Държавата има достатъчно механизми за контрол на ЕРП-тата, но тя едва ли би могла сама да влезе в сделката за ЧЕЗ поради ред причини, добави още Начев:

"Трябва да има съгласието, колкото и парадоксално да звучи, от страна на "Инерком“ и госпожа Върбакова. Все пак те имат предварителен договор, тоест трябва и благоволението на "Инерком“. От друга страна все още не е ясно колко чист е този капитал, който ще бъде необходим за закупуването на дружеството. Ако бяха много ясни нещата, щяха от ден първи да бъдат сложени на масата, но не се направи това нещо. Не казвам, че със сигурност това са мръсни капитали, но представяте ли си какъв скандал ще се случи, ако държавата стане съдружник на някой, който участва с мръсни капитали. Това ще бъде световен скандал, затова подходът трябва да бъде много внимателен".

Държавата или което и да било държавно предприятие не трябва да влиза в съдружие с когото и да било. Такова мнение изказа пред "Хоризонт" професор Христина Вучева:

Снимка"Трябва да се съсредоточим върху изменение или допълнение на Закона за енергетиката, което би било защита на нашия интерес при подобни ситуации. Това е напълно възможно и има време, но тази промяна трябва да бъде извършвана не само от хората на "Обединени патриоти“, а от много добри юристи, които са наясно с това какво може да прави нашата комисия, какъв е целият дух на закона, какъв е статутът и характерът на дружествата, които разпространяват техния специфичен монопол и продават енергия. Това трябва да се направи културно, интелигентно, съзвучно със съвременните изисквания и разпоредби".


Цялото интервю с професор Христина Вучева и Васко Начев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна