Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Казусът с бездимните цигари няма да събори управляващата коалиция

Нито ГЕРБ, нито Обединените патриоти имат интерес от предсрочни избори, казва политологът от "Тренд"

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

"Не мисля, че казус като акциза върху бездимните цигари може да вкара управлението в неспирен конфликт, който да доведе до рухване на коалицията. Имаше много по-тежки скандали и сериозни казуси, които в крайна сметка не доведоха до разпад на мнозинството". Това мнение изрази политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд" в интервю за предаването "Нещо повече". Той коментира породеното напрежение в управляващата коалиция около законопроекта за акциза върху бездимните цигари.

"И трите партии в Обединените патриоти трупат политически дивиденти на базата на някакъв тип антисистемност. Когато антисистемността се сблъска с властта, това до голяма степен е политически фалит. За да се избегнат този политически фалит, Обединените патриоти непрекъснато са длъжни да търсят теми и инициативи, които да поддържат някаква идентичност, някакъв имидж, за да доказват, че престоят им във властта не е на послушен партньор, който слуша големия за всяко нещо", мотивира се Ганев.

Във всяка подобна непопулярна инициатива е нормално по-малкият коалиционен партньор, от когото не идва самата инициатива, до търси някаква идентичност и да трупа политически дивиденти, смята политологът, който не вижда "нищо изключително в тази ситуация". Обединените патриоти, благодарение на непримиримата си позиция за този акциз, неминуемо ще натрупат някакъв политически капитал в лицето на определена обществена група, допълни той.

Борисов трябва да тръгне по пътя на здравата политическа логика, смята Димитър Ганев. По думите му, нито ГЕРБ, нито по-малкият коалиционен партньор имат интерес да предизвикват предсрочни избори в тази ситуация, а трета оставка на Борисов би била "самоубийствен акт": 

"Представете си една ситуация, в която Борисов подава оставка, отиваме към предсрочни парламентарни избори, но преди тези предсрочни парламентарни избори недвусмислено трябва да минем през служебен кабинет. Служебният кабинет се прави от президента, който ясно се е позиционирал като политически опонент на Борисов и съобразно нова опозиция и проблеми. Имам предвид неспирните му критики през последните няколко месеца. Каква е политическата логика министър-председателят просто да подари властта за три-четири месеца в ръцете на президента, той да назначава служебен кабинет и прочее, и прочее?"

"Обединените патриоти се намират в изключително удобна за тях управленска конфигурация и до голяма степен държат ключа към управляващото мнозинство, налагат теми в дневния ред, не виждам логика в тази ситуация да искат предсрочни избори и нова конфигурация", посочи Ганев.

В последната година и половина има замръзване на данните на обществените нагласи и електорални предпочитания, припомни той: "Структурата на вота е същата, няма съществени изменения и това недвусмислено говори, че при евентуален предсрочен вот разликата между ГЕРБ и БСП ще се запази такава, каквато беше през март 2017-а".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна