Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическите нагласи в Германия през юли до близо 6-годишно дъно

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на водещата европейска икономика през следващите месеци се влошиха осезаемо и през юли до ново близо 6-годишно дъно, отразявайки периода на голяма политическа несигурност и по-специално ескалиращото търговско напрежение със САЩ, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, спадна рязко през юли до -24,7 пункта от -16,1 пункта през юни при осреднени очаквания на финансовите пазари за по-скромно понижение до -19,0 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от август 2012 година насам и далеч под неговото дългосрочно ниво от 23,2 пункта, както и под неговия януарски връх от 20,4 пункта. Трябва да се има предвид, че от началото на настоящата година индексът на икономическите очаквания се срина с цели 45,1 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се понижи до 72,4 пункта от 80,6 пункта месец по-рано и средна прогноза за индекс на ниво от 78,2 пункта.

                                                                                                    Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

Снимка

"Настоящият период на проучването беше белязан от голяма политическа несигурност. По-специално, опасенията от ескалация на международната търговска война със Съединените щати доведоха до понижаване на икономическите перспективи", коментира днешните данни президентът на института Zew - професор Ахим Вамбах. "Позитивните новини за индустриалното производство, постъпващите нови поръчки и пазара на труда бяха напълно засенчени от очакваното отрицателно влияние на търговската война със САЩ върху германската външна търговия ", допълни той.

Очакванията на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие в еврозоната също се влошиха рязко, като съответният индекс на бъдещите очаквания се понижи през юли до -18,7 пункта от -12,6 пункта през юни, докато индикаторът за текущата икономическа ситуация в eврозоната се понижи до 36,2 пункта от 39,9 пункта през предходния месец.

В резултат на това икономическите перспективи за еврозоната през следващите шест месеца се влошиха значително. В съответствие с по-слабите икономически перспективи както за Германия, така и за цялата еврозона, инфлационните очаквания също отбелязаха забележителен спад в сравнение с предходния месец, отбеляза институтът Zew.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна