Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АКИБ: Очевидно има манипуация на цените на тока на независимата енергийна борса

Васил Велев
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АКИБ/ и Асоциация „Свободен пазар“ са сезирали Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за твърде високите цени, на които се продава електрическата енергия за бизнеса на независимата Енергийна борса. Сигналите са от първите дни на октомври, а днес КЕВР реши да започне първото си разследване за това има ли на основание за подобно покачване цената

Васил Велев от АКИБ сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“

„Имало е и други случаи, когато сме имали основателни подозрения за пазарни манипулации и търговия с вътрешна информация, но сега, след промените в Закона за енергетиката, КЕВР има правата да разследва и наказва такива действия. Освен, че цените са екстремно високи, електроенергийните борси около нас търгуват на по-ниски цени, което ни кара да мислим, че това е вътрешна причина, а не международно явление. За нас са необясними тези аномалии - за един близо два пъти разлика има за едни и същи час една и съща електроенергия. Очевидно, едното от двете числа не е пазарно и става дума за манипулиране на пазара и сделки между свързани лица, които целят лично облагодетелстване. За нас, това е очевидно. Надяваме се и вярваме, че КЕВР ще успее да разплете тези история“

У нас сделките в рамките на деня са анонимни, но в Румъния не е така, следователно не европейски регламент пречи на прозрачността, коментира Велев, според когото подобно разследване може да отнеме няколко седмици, макар КЕВР да очаква то да отнеме 3-4 месеца. Трябва да има прозрачност на сделките, категоричен е той:

„…Защото очевидно има манипулация. Използва се концентрирана пазарна сила в няколко дружества на БЕХ, които са големи производители на енергия, които манипулират пазара. Това става последния начин - на пазара ден напред се поставя долен праг много висок и който има нужда непременно да закупи електроенергия и не иска да рискува да чака следващия ден, а няма друго предлагане, освен това, което е очевидно в сговор за високи цени, купува на високата цена. На следващия ден, за същия час, същите продавачи най-вероятно продават на два пъти по-ниска цена очевидно на свои хора, които знаят, че може такава сделка да се случи, защото в пазара, в рамките на деня, няма състезание на поръчки. Там аз мога да съм заявил цена 150лв, а вие - 100 и продавачът вместо да предаде на мен, да продаде на вас, защото печели по друг начин“.

Явлението „безспорно влошава бизнес климата“ и гони инвеститорите, тъй като те не могат да планират стойността на продаваните продукти в зависимост от пазара ден напред на електроенергийната борса, обясни той. Електроенергията е основният енергоизточник у нас и тя се отразява в най-голяма степен на инфлацията и конкурентоспособността, обясни Велев.

По данни на ЕСО, внасяме повече енергия отколкото изнасяме защото в съседните пазари тя е по-евтина и търговците я купуват оттам.

Щедрите социални обещания за догодина звучат „странно“ за Велев преди да види рамката на Бюджет 2019

„За нас не би било приемливо да се планира бюджет с дефицит при ръст на икономиката. Добре е все пак, когато се води разговор с едната страна – синдикатите, правителството да чуе мнението и на другата страна – работодателите, преди да вземе окончателно решение. От медиите научихме за тавана на пенсиите, който предстои да се вдигне. Това не е лошо, но би било лошо, ако се свързва с покачване на максималния осигурителен доход, защото ако не се промени закона тогава би следвало максималния осигурителен доход да стане 3000 хиляди лева, за да имаме таван на пенсията 1200. Нашето предложение е да се промени съотношението -не 40%, а 50% Това би съответствало в по-голяма степен на декларираните от правителството намерения за неувеличаване на данъчно-осигурителната тежест“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна