Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мамник" на Васил Попов – истинско литературно явление

Истинско литературно явление е жанрово неопределимият роман на младия писател Васил Попов – "Мамник". Хорър, трилър, фентъзи в съвременна обстановка с фолклорни мотиви и трънски диалект, това са само малка част от характеристиките на произведението на завършилия екология 33-годишен автор. След като участва в конкурс за аудиосериал и го печели с идеята си за Мамник, Васил Попов постига неимоверен слушателски интерес и не закъснява предложението от издатели да превърне звука в хартия.

Ако трябва да очертаем сюжетната линия, тя звучи така:

В трънското село Вракола се случват необикновени неща – няколко човека са убити по невиждан начин, други се събуждат с особени белези по тялото. 

Сякаш над селото е надвиснало нечовешко зло.

Настаненият в старчески дом Емил, заедно с граничния полицай Божана Горнева, започва да разследва странните случаи и се натъква на потулени от миналото загадки и на оживяло от българския фолклор чудовище

В битката със злото ще им помага и един възкръснал мъртвец, който има несвършена работа на този свят…

Васил Попов е автор на разкази и романи, базирани на български митове и легенди. През годините творбите му са отличавани в редица литературни конкурси, като "Таласъмия" на клуб "Уибробия", литературния конкурс на списание "ShadowDance" и конкурса на "Сборище на трубадури" на името на Агоп Мелконян. Дебютната му книга е сборникът "Вълчи разкази".

Повече за "Мамник" научете от Васил Попов и неговия издател етнолога Тодор Станчев.

Снимки – изд. Ерове и личен архив 

По публикацията работи: Милена Очипалска

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени