Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В чудния свят на технологиите

Газ лекува хора, животни и растения, учените само документират

Почистването на двигателите става лесно
Снимка: HydroGasCleaning

На последните Годишни награди за иновативно предприятие на годината в категорията „Зелена иновация“ победител стана „Ню енерджи“.

Компанията предлага най-различни технологични приложения на Окси-Водородния газ (наричан още Браун газ). А наградата е за иновативен процес за рециклиране на филтри за твърди частици, предназначен за бизнес потребители – сервизи и официални вносители на дизелови автомобили, камиони, строителна и друга техника.

„Агробизнесът е сфера, където намират приложения наши продукти – каза Алекс Цанков (▼) от фирмата в мобилното студио на Радио София пред клуб „Перото“ в НДК.


В момента компанията е средоточила усилията си за производство на инхалатори, които подобряват човешкото здраве.

Цанков обясни, че все още няма пълни научни обяснения на свойствата, които има газовата смес, получена от електролиза на вода. Ефектите се документират, работи се върху тях, намират се приложения, но засега науката е в сферите на теориите.

По време на коронавирусната пандемия е станало ясно, че този газ помага за бързото възстановяване на човешкия организъм – без привикване, без вредни ефекти. На Изток са внедрени масово такива апарати.

Подаването на водород към организма му помага да се бори с всичко, което е негативно. Дишането на 15-20 минути с инхалатора дава ефект като изпиването на 250 литра водородна вода, която беше станала хит преди време“, допълни Цанков.

Промяната се вижда с просто око.

У нас към този тип инхалатори вече има интерес от клиники, спортни федерации и други.

Добрият ефект обаче се наблюдава и върху риби, животни, увеличаване на добиви и намаляване не заболяемостта на агрокултури.

Чуйте още детайли в разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени