Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

| Интервю
Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие. Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР.

"Самата политическа кампания ще е изключително важна. Опасявам се, че към този момент част от клишета като противопоставяне, лепене на етикети, са известни и не впечатляват никого", обясни политологът.

И допълни:

"Това, което липсва, е адекватен разказ какво предстои – "Да, не сме били никога истинска коалиция" – говорят за ГЕРБ-СДС. А ПП-ДБ казват, че "Пеевски е основният враг". При първите има стабилно мнозинство, а при другите няма". 

Той припомни, че ГЕРБ от в абсолютна изолация само за година се оказаха част от едно управление. "Другият разказ - ПП-ДБ е в ролята на жертвата, "няколко пъти се опитва да постигне нещо в българската политика и се проваля. Остава да се сдобие с нов разказ", коментира Панчугов.

За отстраняването на председателя Росен Желязков той каза, че е очаквано:

"Конфликтът беше неизбежен. Гласуването беше толкова безсмислено, колкото свалянето на Никола Минчев в един предишен парламент. Подобен акт е демонстрация, не е политическа заявка за създаване на някаква коалиция". 

Панчугов прогнозира, че ще има изненади в новия парламент с нови политически играчи, които са на ръба на 4-процентовата граница за влизане.

"Това са формации, които се заиграват с патриотичния вот, но с някакъв приемлив евроскептицизъм, а не с войнстващия фашизъм на "Възраждане". Това са МЕЧ и новата формация на Кузман Илиев – "България може". Въпросът дори не е дали ще имат подкрепа, а дали ниската избирателна активност няма да вкара повече политически субекти в парламента". 

Панчугов очаква изненади от представянето на лява формация на Ваня Григорова, базирайки се на успешната ѝ кампания в София като кандидат за кмет.

"Включването на Радев зависи от проектите, които той ще подкрепи на тези избори. Ако той не оглави нито един от проектите, те са обречени на провал. Не мисля, че ще се включи директно в тази битка" коментира политологът.

За него приемането на Елена Йончева да премине в редиците на ДПС за ЕП е "огромна провокация".

"Няма невинни. И двете страни са отговорни – ГЕРБ-СДС и  ПП-ДБ, за провалената ротация. И това ще стане видимо и по време на изборите – ниска избирателна активност. Не смятам, че е възможна мобилизация на електората, освен ако не видим резки промени в стратегиите на партиите", убеден е Христо Панчугов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна