Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови организации ще популяризират българските достижения сред обществеността на Лас Вегас

Навръх 24 май българи в Лас Вегас посетиха кметството на града

7
Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

Голяма българска делегация, предвождана от генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов постиха кметството на Лас Вегас, за да получат официално прокламацията, с която 24 май бе обявен за Ден на българското културно наследство в Лас Вегас. В документа кметът Каролин Гудман официално приканва жителите и посетителите на града да отбележат също 145-ата годишнина от освобождаването на България и 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Част от делегацията бяха представители на Българската асоциация в Невада, Българският бизнес дамски клуб, двете български училища, българските ресторанти, фолклорният състав Жарава и др. – съобщи за Радио България Мария Самичкова, говорител на Българската асоциация, припомняйки, че в Лас Вегас и тази година празникът 24 май беше отбелязан с мащабен събор, на който се събраха стотици сънародници.

Българската общност в Лас Вегас е една от най-сплотените в организацията на български събития и почитането на българските традиции и културно наследство.

"Горещата точка в отбелязването на 24 май е Лас Вегас точно поради тази прокламация – каза специално за Радио България консулът Бойко Христов, след посещението в кметството на града. – Изключително съм щастлив. Развълнувах се много и от подкрепата на българите и силното присъствие по време на връчването на документа. Десетки сънародници дойдоха заедно с мен да получим прокламацията, да попеем и да отбележим заедно празника. Тази прокламация, освен че припознава 24 май като ден на българското културно наследство, отбелязва още две много важни годишнини – 145 години свободна България и 120 години от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ. И това е едно много добро начало за бъдещи инициативи, които ще правим с местната управа."

Г-н Бойко Христов се срещна и с Дамския бизнес клуб във Вегас. Това е може би най-новата българска организация на Западния бряг, в която членуват едни много активни, успешни и амбициозни българки. „Може би първата инициатива, която ще направим заедно с цел промотиране на България и българските достижения, е една изложба и прожекция на филм, посветени а 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Това е изключителен повод за гордост от страна на българската държава, защото ние, заедно с Дания сме единствените държави, които по време на една от най-големите злини в историята на човечеството ,успяваме да устоим на натиска и да спасим евреите си. Еврейската диаспора на Западния бряг приема много позитивно тази част от нашата история, непрекъснато ни подпомагат в нейното промотиране“ - посочи Бойко Христов.

Сънародниците ни в Лас Вегас за запознали консула и с още една своя нова инициатива - създаване на "Български младежки културен клуб", който би следвало да окаже важна роля в поддържането на българските традиции и култура отвъд Океана.

Репортаж на Мария Самичкова, Лас Вегас

Снимки: Генерално консулство на България в Лос Анджелис, личен архив

По публикацията работи: Марта Рос
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени