Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демерджиев: МВР няма да участва във войни между институциите

Представител на МВР ще бъде допуснат от ЮАР до разследването по случая "Красимир Каменов"

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира изтеклите записи, както и коментарите на определени политици, че е възможно те да са разработка на службите. Демерджиев каза, че МВР не се занимава нито с подслушване, нито със записване, нито със следене, а само с разследване и то когато има доказателства за това.

"Понеже се направиха някои спекулации в медиите за незаконни действия на службите, много ясно искам да заявя, че силно се надявам да не се визира Министерството на вътрешните работи в тази насока, защото МВР не си е позволявало нито да подслушва, нито да записва, нито да следи някой незаконно, няма и да си позволи да го прави. МВР единствено разследва престъпници, когато имаме достатъчно данни за извършени престъпления. За съжаление понякога тези хора се оказва, че имат и други длъжности и функции или обществени качества, но това нас не ни касае по никакъв начин", посочи Демерджиев и добави:

"И още нещо ясно искам да заявя: Министерството на вътрешните работи няма да участва нито във войни между представители на отделни институции и да заема страна в такива конфликти, нито пък ще участва във войни между политици и представители на други институции. Това, което ние правим и ще продължаваме да правим, е да защитавам стриктно правата и законните интереси на българските граждани и да положим всички усилия да обезпечим реда и законността в страната".

Вътрешният министър също така съобщи, че представител на българското Министерство на вътрешните работи ще бъде допуснат от властите в Република Южна Африка до разследването по случая на издирвания чрез Интерпол Красимир Каменов, който вчера беше убит заедно с още трима души в Кейптаун.

Демерджиев увери, че още от вчера сутринта институцията МВР прави всичко необходимо да получи информация във връзка с покушението срещу Красимир Каменов - Къро. Той допълни, че още преди време вътрешното министерство е посочило на властите в ЮАР местонахождението на Каменов, но не са последвали абсолютно никакви действия.

"По повод на убийството на Красимир Каменов - Къро, съпругата му и още 2 лица, което беше в ЮАР искам да внеса някои уточнения. Още сутринта МВР предприе действия да придобие цялата информация по този случай по официални канали, със съдействието на Министерството на външните работи. В момента сме в комуникация с властите в ЮАР. Имаме уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае на място със ситуацията и с хода на разследването. Имаме уверение, че ще успеем да получим цялата налична информация, касаеща това разследване".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна