Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков изрази задоволство от приетия в НС механизъм за разследване на главния прокурор

Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Крум Зарков изрази задоволство от приетия в парламента механизъм за контрол и разследване на главния прокурор.

Според него промените в НПК са съобразени с европейските стандарти и ангажиментите, които страната ни е поела и по националния ПВУ, както и на мониторингите на които сме обект. Той изрази увереност, че дори и да бъде сезиран Конституционния съд, промените ще устоят на проверката.

"Считаме, че няма противоконституционност на механизма за разследване на главния прокурор, който беше една от основните теми на разговорите. Има разлика не само във функциите, а и в йерархическата структура на съдилищата и на прокуратурата. Съобразно международните стандарта за съдилищата трябва да се постигна по-голяма степен на самоуправление. Затова се прави допълнителна гаранция, така че да не може или да е много трудно във Висшия съдебен съвет да се вземе решение, засягащо председателите на върховите съдилища, без в него фактически да участва професионалната съдийска квота във ВСС", каза Крум Зарков.

Председателят на Правна комисия Стою Стоев обаче изрази опасение за възможен повод за атакуване на НПК:

"Беше премахнато реално главният прокурор да може да бъде отстраняван от длъжност, ако бъде привлечен като обвиняем по вносител беше за умишлено престъпление, тежко при това, а в парламентарна правна комисия приехме за всяко едно престъпление, за което бъде привлечен. Това за мен дори може да доведе до противоконституционност на този текст, защото имаме различно третиране", отбеляза Стоев.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени