Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каменната сватба и Скалните гъби - красотата на Кърджали

Скалният феномен Каменната сватба до село Зимзелен край Кърджали
Снимка: БГНЕС

Не е необходимо да се пътува до съседни страни, за да се видят любопитни природни феномени. Районът на Източните Родопи предлага различни обекти, които не отстъпват на тези в Кападокия, например. С тази разлика, че за българските няма мощна реклама, а и нищо не се прави в тази посока. Въпреки това интересът към тях се засилва всяка година, казват местни екскурзоводи. Те се надяват скоро и България да се научи как се създават атракции, достойни да съперничат на големите туристически дестинации.

Преди 32 милиона години Източните Родопи са били дъно на солено и топло море. В него е имало много острови с буйна растителност, древни роднини на днешните кипариси, секвои и магнолии.

Така се е появила Вкаменената гора край Момчилград. Днес от нея са запазени едва двайсетина дървета. Тя е уникална за света, казва ботаникът от музея в Кърджали Лидия Кирилова. Най-голямото дърво е с диаметър около 4 метра и височина 1 метър. Площта на древната гора е 7,5 хектара и е обявена за природна забележителност преди повече от половин век. Сега до нея се стига трудно, ако не се познава районът. Но съвсем скоро това ще се промени – гората вече е включена в екопътека и ще бъде достъпна за туристите

Тропическият климат в Източните Родопи преди милиони години и последвалата вулканична дейност са създали още много природни феномени, които днес са притегателен център за любителите на пътешествия. Едно такова място са Каменните гъби, недалеч от село Бели пласт. Обектът се намира на самия път между Хасково и Кърджали и всеки може да го посети. На площ от 3 хектара са разположени скални късове с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави шапки. Достигат височина от около 2,5 метра. Изваяни са във вулканни туфи, образувани в резултат на  подводна вулканична дейност по същото време, откогато е и вкаменената гора. 

Подобен природен обект е и Каменната сватба край Кърджали. И двата природни феномена предизвикват силен посетителски интерес, казва екскурзоводът Георги Кичуков.

Част от атракцията се оказват легендите, както впрочем навсякъде по света, където има развит туризъм. Всеки посетител иска да чуе не само как са образувани природните феномени, но и какво се крие зад тях, споделя впечатленията си Кичуков. Когато води групи, например на Каменните гъби, той винаги разказва най-разпространената легенда. 

Според него ще бъде хубаво, ако в бъдеще районът на Източните Родопи стане толкова притегателен център, колкото е например Кападокия в съседна Турция. Интересът на българските туристи към това магично място непрекъснато расте. Кичуков е уверен, че природните феномени в района могат да бъдат съперници на Кападокия.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна