Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Александра Василева за вечните теми в "Коварство и любов"

10
Снимка: Стефан Здравески

На голяма сцена в Народния театър "Иван Вазов" се състоя третата премиера за настоящия театрален сезон – "Коварство и любов" от Фридрих Шилер на доайена на българската режисура Асен Шопов, който тази година навърши 90 години. Големият режисьор поставя за 11-и път в своята кариера този спектакъл.

На сцената на националния ни театър "Коварство и любов" се поставя за седми път, като последно е играна преди 83 години под режисурата на Хрисан Цанков.


Пиесата е за любовта и смъртта, за чест и дълг, за истина и лъжа, за дворцови интриги и подмолни коварства, за съдбата на обикновения човек, неволно замесен в тях, за силата на държавата и силата на любовта. А също и за музиката и изкуството, за изпитанията по пътя към верността и за въпросите, занимаващи съвременния човек.

В спектакъла участват Христо Шопов, Валентин Ганев, който е и асистент-режисьор, Аня Пенчева, Павел Иванов, Евгени Будинов, Александра Василева, Владислава Николова, Веселин Мезеклиев, Любомир Петкашев и Жаклин Даскалова.


Драматург на постановката е д-р Светлана Панчева, сценограф е Асен Шопов, звукът е дело на Слав Бистрев, а автор на костюмите е Цвета Маринова.

Актрисата Александра Василева споделя за емоционалната си среща с Асен Шопов и за темите в пиесата, които са актуални и днес.

До края на годината публиката може да гледа спектакъла на 1 и 17 декември.

Снимки: Стефан Здравески

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени