Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ares Ritmos: Как се чете поезия чрез танц?

Снимка: личен архив

Ares Ritmos е танцово-поетичен пърформанс, който съчетава изкуствата на поезията и танца и ще бъде представен пред зрителите на Театрална работилница "Сфумато" на 19 януари.

Чрез стиховете на поетите: Кристин Димитрова, Стефан Иванов, Теодора Тотева, Георги Гаврилов, Стефан Гончаров, Ренета Бакалова спектакълът обещава да разкрие теми като войната, страданието, болката, спасението и откриването, представени по начин, който е непредсказуем, неочакван и непредставим.

Идеята за Ares Ritmos се ражда от желанието на създателя и драматург на спектакъла Иваша Христова да представи нов начин за изразяване на поезията пред публиката. Тя е организирала и участвала в различни литературни четения, но искала нещо повече – нещо, което да въвлече зрителите по-дълбоко в света на думите, смисъла и идеите, които те представят. Така се ражда потребността да се съчетаят поезията и танцът в иновативен и непреживян спектакъл.

В "Нашият ден" тя разказва, че за да постигне този синкретичен ефект между изкуствата, се обръща към хореографката Мария Игнатова, която подкрепя идеята и се включва в проекта. Тя разкрива, че сътрудничеството с поетите било интересно и трудно, но текстовете сами по себе си имали силно влияние върху начина на тяхното представяне в танцова форма. Текстовете на различните поети носели различни послания, и това изисквало задълбочена работа, за да се възпроизведе тяхната същност чрез движенията на танцьорите.

Ares Ritmos ни показва как думите могат да бъдат трансформирани в изразителен танц и как танцьорите със своите инструменти могат да ни предоставят нови визуални и емоционални перспективи върху поетичния текст. 

Този синкретичен проект обещава да ни напомни за силата на изкуствата и тяхната способност да ни вдъхновяват и обогатяват. 

Не пропускайте Ares Ritmos на 19 януари, когато поезията и танцът ще се обединят в невероятно изживяване!

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Театрална работилница "Сфумато"
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна