Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Найденов: Недопускането на Тръмп до изборите може да доведе до гражданска война

| Интервю
Валери Найденов
Снимка: БГНЕС

Започват предварителните избори за президент в САЩ от днес и това е едно от важните събития в света, тъй като от това "Байдън или Тръмп" ще зависи не само, това което ще става в САЩ, а в целия свят, а също и в България. Предварителният вот в САЩ, днес започва в Айова.

Това коментира журналистът Валери Найденов пред БНР.

"Много хора в България с голям интерес очакват изборите, защото Тръмп бе съкратил много средствата за развитие на демокрацията и грантовете, и в България значително намаляха. В Айова участват днес само републиканците, демократите ще се включат на 23 януари в Ню Хемпшир", каза Найденов.

Тръмп води с огромно разстояние пред Ники Хейли, има между 58 и 65% от очаквания вот. Тя е на около 20 пункта от Рон ДеСантис, който е около 11 – 12.

Според Найденов външната политика на САЩ напоследък е по-важна от друг път.

"Чета американски коментатори, че външната е не по-малко важна, старата формула "Икономиката, глупако" не е съвсем истина. Много войни станаха и това влияе на икономиката. И всичко това американците го усещат. Тях повече ги интересуват чисто техните си интереси,  военният им бюджет е почти 900 млрд. отива към трилион, но и тези помощи за Израел, Украйна , Газа, това са огромни рискове твърде много наведнъж", коментира журналистът.

"Всички социолози смятат, че ако няма Тръмп е ДеСантис и затова той и Хейли се борят Тръмп, срещу когото има 4 криминални обвинения и десетки дела, да бъде отстранен. Главно, за да не го допускат до изборите в някои щати. Това може да се превърне в гражданска война, но проблемът е във Върховния съд и той ще отсъди. Има съдии, издигнати от републиканците, но не винаги слушат. Там са много по-независими от българските съдии", каза Валери Найденов.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени