Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Медена луна": един неудобен ракурс към домашното насилие

| Интервю

На 20 януари в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" от 19.30 часа ще е премиерата на "Медена луна". Спектакълът предлага един неудобен ракурс към темата за домашното насилие.

"Неудобен е, защото той разглежда позицията на хората, които са извършили домашно насилие. Много по-популярната гледна точка е тази на жертвата. По принцип тя буди повече социална емпатия, по-лесно е да се говори за жертвата, отколкото да се говори за и от името на човека, който е извършил насилието", обясни пред БНР театралната режисьорка Неда Соколовска.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" тя посочи, че в психологията терминът "медена луна" се свързва с разкаянието в цикъла на домашно насилие:

"Когато извършителят съжалява за постъпката си, оттам започва новият цикъл – на назряване на някаква нетърпимост, която ще ескалира в един момент към агресия и проява на насилие. Не става въпрос само за физическо насилие, но и емоционално, психологическо, икономическо. Физическата форма вече е някакъв последен стадий. Когато се стигне до него, нещата могат да станат и фатални".

Интервюто на Ирина Недева с Неда Соколовска в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна