Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Роберта балет" – 35 години на сцената

Предстои да бъде отбелязана годишнината на възпиталия редица български таланти "Роберта балет". Танцовата формация обучава в модерни техники, художествена гимнастика, танцово шоу, класически балет, акробатика, актьорско майсторство, пантомима и магически трикове. Това прави балета уникален, споделя основателя на балета Роберта Джурова:

"Няма неоткрит талант. Имаме няколко момичета, които отидоха да работят в чужбина. Балетът дава една дисциплина, много важна за житейския път. Аз се занимавам и с много други неща. Климентина Фърцова също е моя ученичка. Танците на "Роберта балет" се отличават от всички хореографии. 89-а година – това беше моя почерк – гимнастика и балет заедно. Направих нещо като революция в танцовото изкуство."

Запазена марка на формацията е използването на предмети в танците чрез техники от художествената гимнастика. "Роберта балет" има 13 световни титли от Dance Star, организирано от ESDU:

"Използвам техника на различни уреди от гимнастиката, екзерсиси. Слава Богу, че моите реквизитори изпълняват всички мои щури идеи и сънища. В Хърватия веднага оцениха този наш талант и взехме първо място на конкурс там. Обичам работата си и обичам да го правя с наши български деца, защото те са много талантливи, имат блясък в очите, живеят с танца. Концепцията ми за танца не се е променила. Поколенията винаги са различни. Аз искам да се преборя обаче всички таланти, които възпитавам и изпращам в хореографското училище, да намират своята реализация на сцена, в професията си, защото в последствие им се налага на тези велики танцьори да работят друго, за да си изкарват прехраната."


Предстоящия спектакъл на "Роберта балет" ще бъде представен на 27-и януари в Дом на културата "Искър". В главните роли на заглавието "Ледено сърце" ще бъдат Кристина Николова и Мила Ангелова. А юбилейното представление, което ще отбележи 35 години на сцена предстои на 18-и май.

Снимки: личен архив на Роберта Джурова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна