Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Техническата гимназия в Габрово потрошиха класна стая

Директорката: Има ученици с проблемно поведение в този клас, които вероятно повлияват на общата картина

| Репортаж
Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС
Снимки на потрошена класна стая в Техническата гимназия в Габрово, разпространени в мрежата, предизвикаха възмущението на местните хора.  

Директорката събрала родителите на среща в същата тази стая, за да им покаже останалото след децата им – чинове на трески, изваден дървен паркет, катедра, атакувана с ритници и разбита колона, в която била скрита водосточната тръба.

"Не го правят, за да наранят някого. Това  е детинщина“Така директорката Корнелия Мотова си обяснява случилото се в последния учебен ден преди Коледната ваканция. 

Оказва се, че никой нито е чул, нито е  видял какво става.

След това заместник-директорите сигнализирали, че са заварили във вече порутената стая петима ученици от класа. Това е един от десетите класове в Техническата гимназия, в която момчетата преобладават. 

"Има ученици с проблемно поведение в този клас, които  вероятно повлияват на общата картина. Не мога да кажа, че е е целият клас. Има и такива, които зачитат авторитети и правила. Не мога да кажа, че в този клас липсва мотивация за учене. Може би не зачитат авторитета на определени учители“. 

Тези ученици изучават специалност "Електрически превозни средства“, въведена за първи път в страната в дуална форма на обучение. Практическите им занимания в реална работна среда предстоят, а дотогава ще трябва да преодоляват някои навици.  

„Малко трудно свикнаха с влизането навреме в час. В осми клас бяха по-проблемен клас. Трудно е да ги научим да спазват правилата

Според директорката, случилото се е инцидентно и не може да се говори за системни прояви на вандализъм, както в този клас, така и в цялото училище, където атмосферата е добра и няма проблем с дисциплината, обобщава Мотова.

Ученици обаче твърдят, че в час невинаги е спокойно. Някои от тях дори смятат, че би било добре да се приложат наказания.

След това провинение за няколко дни са били отстранени от занятия петимата ученици от класа, с който заради случката беседват инспектори от Детска педагогическа стая.

Мярката е била предшествана от други – консултации с класния ръководител и родителите, срещи с психолог и педагогически съветник, групова работа, в която отново са въведени родители, включване в занимания по интереси. 

Много от възможностите, които дава Наредбата за приобщаващото образование, са приложени и са оказали добро въздействие на учиниците. Изтъква се, че родителите също са загрижени. Директорката посочи още едно обяснение за случилото се.

"Всеки има някакво свое преживяване в семейството, което го е изострило и довело до такава реакция. Децата споделят и казват: "Мама не се интересува какво уча“. 

Директорката пояснява, че предложението за един от провинените, натрупал предишни наказания, е да премине в самостоятелна форма на обучение. 

А щетите в потрошената класна стая ще бъдат възстановени от стипендиите на учениците. И въпреки че става въпрос за минимални средства, родители питат редно ли е всички в класа да са солидарно отговорни. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна