Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Портретът на Дориан Грей" с премиера в Габрово (видео)

Снимка: @theatregabrovo

"Портретът на Дориан Грей" е премиерното заглавие в афиша на Габровския драматичен театър "Рачо Стоянов". Прочутият роман на Оскар Уайлд оживява на сцената под режисурата на Веселка Кунчева. Неин е и драматургичният вариант, в съавторство с Полина Христова.

Акцентът в сценичния прочит е откъсването на душата от плътта и как ние го правим в желанието си да увековечим тленността си – да се вкопчим в нея, тя да не приключва, да не си отива. Така постепенно започваме да губим душите си, сподели в "Артефир" Веселка Кунчева.

"Темата за битката между плътта и душата, разбира се, е вечна тема. Но особено в съвремието ни, това, което наблюдавам в света, в който живеем, все повече са изкушенията за плътта и все по-малко са изкушенията за духовността. Храната, която даваме на плътта си, е в огромни количества в сравнение с храната, която даваме на душите си. Наистина сякаш рискуваме да удавим душите си, да ги погубим някъде там, измежду консумацията.

Абсолютно навсякъде можем да открием съвременните проявления на Дориан Грей, във всички сфери на живота. Дориан Грей е символ на себелюбието, на тоталната липса на емпатия, на концентрацията само и единствено в плътското, и отрицанието на духовността.

Чрез този спектакъл бих искала някак си човек да се замисли над това какво прави с душата си, къде е тя в момента – в джоба ли е, забравена в някой шлифер ли е, в чантата ли е, все още ли е тука, вътре в него. Това е единственият въпрос, който бих искала някак си да дам на зрителите".


В представлението участва почти цялата трупа на Габровския театър, както и двама гост актьори – Благовест Мицев (в ролята на Дориан Грей) и Цвети Пеняшки (в ролята на Лорд Хенри Уотън). Димо Димов влиза в ролята на художника на портрета – Базил Холуърд. В актьорския състав са още: Мелин Ердинч, Таня Йоргова, Надежда Петкова, Атанас Димитров-Фози, Александър Андреев, Виолина Доцева, Адриана Димова, Дилян Николов, Добринка Тосева, Магдалена Славчева, Поля Йорданова.

Сценографията и костюмите са дело на Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, хореограф – Явор Кунчев.

Премиерните представления са на 1 и 2 февруари.

На 27 февруари спектакълът ще се изиграе отново в Габрово и веднага потегля на турне. Още през февруари ще гостува в Ловеч, а през следващите месеци са планирани представления в Бургас, Варна, Народен театър "Иван Вазов" - София, Русе, Стара Загора и други градове в страната.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна