Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Изтървани ритми" – "Нощ в музея" с фолклорен привкус

Ансамбъл "Родопа"
Снимка: БТА

"Нощ в музея", но по български – с богато преплитане на музика, танц, песен, картини и мултимедия. Рубриката "Времето на редактора" запознава слушателите на "Нашият ден" със спектакъла "Изтървани ритми", чиято премиера предстои в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов".

Спектакълът е дело на смолянския фолклорен ансамбъл "Родопа", чийто художествен ръководител Адриан Петров гостува в ефира на предаването.

Гостът споделя, че предстоящото представление е част от трилогия – три независими мултимедийни спектакли, поставящи на фокус отделните формации на ансамбъла: "Изтървани ноти" (духов оркестър), "Изтървани стъпки" (танцов състав) и "Изтървани песни" (народен хор). Трилогията е отличена от Съюза на музикалните и танцови дейци с наградата "Кристална лира".

Според ансамбловия ръководител "Изтървани ритми" обединява най-доброто от трите частиПетров споделя, че спектакълът е обвързан с дарителска акция за събиране на средства, с които ще бъде обновен гардеробът на ансамбъла.

"Ансамбъл "Родопа" има публика на територията на цялата страна и не само. Много хора в чужбина следят нашите изяви. Ние сме един от малкото ансамбли, които са на пазара на изкуството през последните години – плащаме наеми на зали, плащаме техническо обслужване, отопление, пътни, командировъчни. Всичко това, за да можем да посетим различни кътчета на България", казва художественият ръководител.

Гостът споделя и за други успешни сценични представления на ансамбъл "Родопа", както и за изминалото турне, посветено на "космическата" Валя Балканска.

"Сега се надяваме, че ще успеем да реализираме идеята за национално турне и с трилогията "Изтървани ритми", казва Адриан Петров. 

Чрез мултимедийни похвати музейната среда оживява пред очите на едно момиче – това  се случва в спектакъла, който според Петров не трябва да се разказва, а да бъде видян и усетен.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна