Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Татяна Лолова!

Калин Сърменов: Ще бъде като купон - да имаме усещането, че тя е сред нас

| Репортаж

В рамките на националната програма за отбелязване на 90-ата годишнина от рождението на актрисата Татяна Лолова в Сатиричния театър следващия вторник ще се играе специален спектакъл. Неговото заглавие е "Празнуваме Татяна Лолова", а на сцената директорът на театъра Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси. Сърменов ще е режисьор, а актрисите ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова, докато е била част от трупата.

Скулптурната маска на Татяна Лолова на една от колоните във фоайето на Сатиричния театър, изработена от скулпторката Кунка Димитрова; Снимка: Антон ДаскаловПрисъствието на Татяна Лолова в Сатиричния театър се усеща навсякъде. През октомври миналата година с признателност към тримата големи - Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Татяна Лолова, беше открита експозиция от техни скулптурни маски на една от колоните във фоайето на сградата. Актрисата е първата официално назначена в новоформираната трупа през 1957 г. Лолова е част и от стенописа, който краси тавана на централното фоайе с 50 шаржа на талантливи актьори, режисьори, драматурзи, музиканти и художници. Освен това има и табелка с името на Лолова на едно от червените кресла в големия салон на Сатиричния театър на осми ред.

В спектакъла, в който на сцената ще видим актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Стефания Кочева и други, с които Татяна Лолова си е партнирала, е режисиран от директора на трупата Калин Сърменов.

"Това, че Сатиричният театър държи много на паметта е в основата на мисленето ми, в основата на нещата, които ние започнахме да правим в последните десетина години вече. Това поколение, част от което беше Таня, създаде причинно-следствени връзки, на базата на които ние в момента стъпваме. Ако едно общество или ако една емоционална мисъл или енергия не си дава сметка за това, няма никаква перспектива. А мисля, че това е и пример за младите, които идват в театъра, младите, които са около театъра. Това е пример, който изгражда и създава усещане за логика. Самото събитие ми се иска да бъде част от света, който Таня е оставила след себе си като роли и той някак да се преплете с младите или настоящите звезди на Сатиричния театър. Ще имаме и много музика, свързана с нейните песни. Ще има доста откъси от нейни представления, радиопиеси и телевизионен театър. Ще има доста спомени за нея. Ще бъде като купон - да имаме усещането, че тя е сред нас", разказа Калин Сърменов. 

Той е категоричен, че не трябва да се забравят хората, които са начертали големите стъпки и пътя, по който стъпваме. По думите му Лолова е верният пример за това какви трябва да бъдат критериите ни, с които да подхождаме в тази професия

Спектакълът, озаглавен "Празнуваме Татяна Лолова", ще бъде три дни след рождения ѝ ден, който е на 10 февруари, когато комедийна актриса щеше да навърши 90 години. Постановката ще е неизбежен повод всеки да си спомни за нея.

Спектакълът "Празнуваме Татяна Лолова" ще започне в 19.30 часа. Ще се играе на голямата сцена на Сатиричния театър без антракт в рамките на 120 минути, а цената на билетите е 20 лева.

Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще представи в следващите седмици пътуващ спектакъл и изложба, създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния й път в киното и театъра.

Татяна Лолова е една най-популярните и обичани български актриси, една от създателите на Сатиричния театър "Алеко Константинов".

Родена на 10 февруари януари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство за при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 г. Същата година дебютира на професионална сцена в Драматичен театър "Сава Огнянов" гр. Русе.

През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Държавен сатиричен театър, където играе до края на живота си с едно прекъсване от 1977 до 1989 г., когато е актриса в Театър "София".

Татяна Лолова има над 120 театрални и 54 роли в киното, 76 в телевизията, многобройни записи в БНР. Тя е носител на редица филмови и театрални награди, високи държавни отличия. През годините играе на сцените на Народен театър "Иван Вазов", Театър 199, театрите в Стара Загора, Русе и др.

Репортажа на Светослава Кузманова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна