Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новото представление в "Алма Алтер" – "В очакване"

Снимка: @theatre.almaalter

Най-новото представление на театър лаборатория "Алма Алтер" – "В очакване" е адаптация по мотиви от "В очакване на Годо" на Самюъл Бекет.

Какво всъщност е "В очакване на Годо" – мит за неумиращата надежда или художествен образ на безсмислието? Очакването е гранична ситуация – нестабилен въжен мост, който свързва двата края на бездната. Мост, по който да преминеш и да откриеш себе си или да пропаднеш.

Вземайки идеята за очакването и мотиви от творчеството на С. Бекет, режисьорът Георги Арсов поставя различни абсурдни ситуации и търси отговор на въпросите: Какво всъщност чака всеки един от нас? Къде е надеждата и какво е мястото, в което абсурдният театър попада днес? Отговорите на тези въпроси провокират актьорите да мислят по темата за чакането въобще:

"Работихме в много интересен репетиционен процес. Актьорите са под един постоянен стрес. Самият Бекет е работил по този начин, поставял е актьорите си в много гранични ситуации. Бил е и много взискателен към текстовете и към решенията си. Има и движение в постановката. За мен тази работа е предизвикателство като режисьор, защото до момента съм работил главно по мюзикъли, тук работата изискваше по различен подход и работа."

На 27-и февруари можете да гледате "В очакване" на сцената на театър лаборатория "Алма Алтер". Изследователите казват, че "В очакване на Годо" на Самюъл Бекет е най-значимата пиеса на 20 век.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна