Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Росен Стоянов: Инфлуенсърите правят много пари не с умения, знания или качества. Корективът на това трябва да е образованието и грамотността!

Обвиниха Мистър Бийн за ниските продажби на електромобилите във Великобритания

| Репортаж
Снимка: pixabay

Популярният британски актьор Роуън Аткинсън, изиграл много запомнящи се, предимно комични, роли, но вероятно най-известен като Мистър Бийн, бе обвинен за ниските продажби на електрически автомобили във Великобритания. Обвинението е съвсем сериозно. В Камарата на лордовете са внесени доказателства, че Роуън Анткинсън носи вина за спада на продажбите на електромобили. 

69-годишният актьор описа "зелените" машини като "малко бездушни" в коментар през юни миналата година. Оттогава обаче в правителствения комитет по околната среда и изменението на климата постъпват оплаквания, че Мистър Бийн отчасти е виновен за "увреждането" на общественото мнение по отношение на електрическите превозни средства. 

Всичко това става в момент, когато новите бензинови и дизелови двигатели трябва да бъдат забранени след 2035 година, съгласно стратегията на премиера Риши Сунак за "нетна нула", което на практика представлява план за насърчаване на шофьорите да купуват електромобили. 

Групата за натиск "Зелен алианс" обяви,  че "една от най-вредните статии" е бил коментар, написан от Роуън Аткинсън за "Гардиън". 

Роуън Аткинсън
Между другото Аткинсън има диплома за електроинженерство и системи за управление и е известен като човек, който разбира много от автомобили. Той описа в статията колите като "малко бездушни, но чудесни механизми". "Все повече обаче се чувствам малко измамен", продължава авторът на статията и допълва: "Имам чувството, че нашият меден месец с електрическите автомобили е към своя край и това не е лошо". 

Привържениците на електромобилите критикуваха актьора и го обвиниха в погрешно представяне на настоящето състояние на технологията на батериите. 

Саймън Евънс от уебсайта Carbon Brief написа: "Най-голямата грешка на Роуън Аткинсън е нежеланието му да признае, че електрическите превозни средства вече предлагат значителни глобални ползи за околната среда в сравнение с автомобилите с двигател с вътрешно горене". 

Много хора обаче предупреждават, че високите цени, недостатъчните съоръжения за зареждане и някои противоречиви сведения за поведението на автомобилите на пътя възпират някои шофьори да ги купуват. Баронеса Парминтър, която председателства разследването на специална комисия за електромобилите, каза, че "наземният транспорт е секторът с най-високи емисии на CO2 в Обединеното кралство, като личните автомобили са отговорни за над половината от тези емисии". 

Въпреки сериозните критики към Роуън Анкинсън, той има и защитници. Един от тях е членът на транспортната комисия на Камарата на общините - Грег Смит, който заяви: "Пълно лицемерие е хората, които дори не карат електромобили, да имат наглостта открито да казват на другите, че трябва да похарчат една камара пари, за да си купят такава кола". Според него хората трябва да са свободни да избират какви коли да купуват и да карат. Грег Смит отбеляза, че проблемите с надеждността на електрическите автомобили с батерии са реални и е глупаво да се правят опити "да бъдат заметени под килима".


 В коментар за обвиненията към Роуън Анкинсън политологът и преподавател в НБУ проф. Росен Стоянов изказа мнение: 

"Ако популярността на една личност е в пъти по-голяма и въздействаща от популярността на една идея, така че на него да се повярва повече отколкото в онова зеленото, което се прокламира, това означава, че онези, които искат да прокарат идеята, предварително е трябвало да направят аритметика и да привлекат тази персона за свой говорител или лице". 

Всяко подобно действие трябва да го разглеждаме с много подтекст, подчерта той и отбеляза английското чувство за хумор, което включва и известна доза пиперливост, ирония и дори сарказъм. 

"У нас българите сме доста по-близки до земята, ние сме малко по-реалисти, по-неверници във всекидневния смисъл на думата, така че бихме се смели само и бихме се подиграли на някого", добави мнението си политологът в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

"Известните персони, инфлуенсърите се превърнаха сами в медии, защото притежават едно технологично устройство, чрез което могат да осъществяват директна връзка с мрежата - мрежата, в която са всички онези други, които потребяват. Този непосредствен, директен контакт създава близост, усещане за познатост, а оттам и много по-голямо доверие", продължи коментара си проф. Стоянов. Според него като че ли вторият и третият план вече не се разбира, а всичко е директно и мигновено, консумира се веднага и се продължава напред. Той обаче подчерта, че само от няколко десетки хиляди последователи инфлуенсърите правят много пари:

"И то не с умения, знания, качества, доказване на надмощие или лидерство в дадена област, а просто защото те има там, ти си упорит и всеки ден показваш себе си с различна "шапка или ръкавици"".

Проф. Стоянов беше категоричен, че корективът на това трябва да бъде образованието и грамотността

"Вече образованието няма как да бъде една рамка и релси, от които не може да се излезе, а по скоро някакви ориентири", смята той.

В този смисъл политологът коментира и поведението на политиците. По думите му има политици, които каквото и да им се е случило, с особено поведение и усмивка излизат "сухи от водата" и продължава да бъдат харесвани. За него ротацията на правителството е "дъвка за пред медиите". Според него все още не е ясно какъв състав ще бъде предложен от ГЕРБ при ротацията и получаването на първия мандат за съставяне на правителство. 

Репортажа на Веселин Паунов от Лондон и интервюто на Юлияна Корнажева с проф. Росен Стоянов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени