Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите обявени международни гости на 28-ия София филм фест

Снимка: Фейсбук

28-ият Международен София филм фест ще бъде открит на 13 март в Зала 1 на НДК. Фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до края на месец март. Освен да съпреживеят заедно киноисториите, зрителите ще могат да се срещнат с голяма част от техните създатели. Светлана Дамянова от екипа на СФФ обявява в "Нашият ден" първите имена на световни и български творци, които ще гостуват в рамките на фестивала.

Тази година една от легендите на немското кино – Маргарете фон Трота – лично ще представи в основната конкурсна програма най-новия си филм "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята". Филмът беше номиниран за "Златна мечка" на миналогодишното издание на "Берлинале", а актрисата Вики Крипс се превъплъщава магнетично в една от ролите.

Светлана Дамянова анонсира и ретроспективата на игрални филми, заснети от творческия дует Джесика Удуърд и Петер Бросенс, като Удуърд ще е сред специалните гости на фестивала. Творбите на режисьорския тандем се открояват със своите сюрреалистични, приключенски сюжети. Акцент в програмата е филмът "Лука", вдъхновен от романа "Татарската пустиня" на Дино Будзати и с участието на Жералдин Чаплин. Предвиден е и майсторски клас с Джесика Удуърд.

Друг фестивален гост е Радивое Андрич, който ще представи "Светкавици отново" – продължение на филма от 2001 "Светкавици". Героите са същите, историите – още по-предизвикателни.

"Наградата на София" на Столична община ще получи Цветана Манева. Отличен е и любимият сценограф на поколения режисьори, художникът Георги Тодоров – Жози.

Благодарение на традиционното партньорство с Полския институт в София фестивалът ще посрещне и Малгожата Шумовска – тя е сред емблематичните за съвременното кино полски режисьори. Нейният последен  филм "Жената от…" е част от програмата. 

Светлана Дамянова съобщава, че това са само част от специалните гости на тазгодишното издание на СФФ. Предстои обявяването на още чудесни гостуващи творци, с които слушателите на БНР и зрителите на фестивала ще могат да се запознаят.

Целия анонс чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна