Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе - творчески град на ЮНЕСКО?

проф. Николай Ненов
Снимка: БТА

"Творчески град на ЮНЕСКО" – за това звание ще се бори Русе. Това заложиха в програмата за туризъм местните общински съветници. През 2024 г. Русе трябва да подготви документацията, с която ще кандидатства догодина.

Ползата от творческите градове на ЮНЕСКО не е непременно материална, отбелязва директорът на Историческия музей в дунавския град проф. Николай Ненов.

Ако се фокусираме върху темата кулинария, от това всички ще имаме полза, изтъква той и дава примери – с торта "Гараш" като културен продукт на града, тутраканските рибари с техните магазини, местните производители и фермерски пазари, дунавската рибена чорба – "малки, но дребни детайли, дребни стъпки".

"Творчество, от което градът ще спечели" – така вижда перспективата проф. Ненов. И допълва: няма преки ползи, но има програми за сътрудничество с други градове на ЮНЕСКО.

По думите му усилията за постигането на титлата "творчески град" са важни и за установяване на локалното – "кое е нашето, кое е специфичното в този глобален свят, в който всичко се размива".

Сега имаме тази възможност – да установим местните храни, да наблегнем на тяхната значимост, подчертава Николай Ненов.

Относно рецептата за пастет "Апетит" и "Русенско варено" музейният директор отчита, че има още какво да се направи – за запазена марка като при горнооряховския суджук например.

"Моята любима доколумбова храна е свързана с булгур. Булгурът, груханото жито, преди да дойде тук оризът, дава един различен аромат и на пилето с булгур, и на сармите. Това е моят фаворит."

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени