Ползата от творческите градове на ЮНЕСКО не е непременно материална, отбелязва директорът на Историческия музей в дунавския град проф. Николай Ненов.
Ако се фокусираме върху темата кулинария, от това всички ще имаме полза, изтъква той и дава примери – с торта "Гараш" като културен продукт на града, тутраканските рибари с техните магазини, местните производители и фермерски пазари, дунавската рибена чорба – "малки, но дребни детайли, дребни стъпки".
"Творчество, от което градът ще спечели" – така вижда перспективата проф. Ненов. И допълва: няма преки ползи, но има програми за сътрудничество с други градове на ЮНЕСКО.
По думите му усилията за постигането на титлата "творчески град" са важни и за установяване на локалното – "кое е нашето, кое е специфичното в този глобален свят, в който всичко се размива".
Сега имаме тази възможност – да установим местните храни, да наблегнем на тяхната значимост, подчертава Николай Ненов.
Относно рецептата за пастет "Апетит" и "Русенско варено" музейният директор отчита, че има още какво да се направи – за запазена марка като при горнооряховския суджук например.
"Моята любима доколумбова храна е свързана с булгур. Булгурът, груханото жито, преди да дойде тук оризът, дава един различен аромат и на пилето с булгур, и на сармите. Това е моят фаворит."