Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дерида" с нов важен проект и премиера

Снимка: @DERIDAstage

Два информационни повода ни насочват към "Дерида". Единият е новият европейски проект, който ще развива на международно ниво образованието на хората за съвременна култура и съвременен танц. Предвижда се използване на виртуална реалност. Днес (20 февруари) ще се проведе пресконференция по темата.

А вечерта ще се състои и премиерата на пърформанса "Не мърда" с хореограф Живко Желязков, споделя управителят на сцена "Дерида" – Атанас Маев. Това в първата българска сценична реализация на едноименната пиеса на френския автор Еманюел Дарле. Герой А и герой Б се обединяват около съществен и безсмислен въпрос: Как да живеем?

Думи на автора за пиесата гласят: "Радостта от писането. Да напиша това, не мърда, наведнъж, без предупреждение. Радостта от първото четене. Думи, които звучат и си отговарят една на друга. Смехът на другите, а после и моят собствен".


Екипът следва изцяло минималистичната структура, търсейки максимална икономичност в развиването на движенческата, музикалната и визуалната среда. Френският прочит на пиесата е хипнотично инкорпориран в звуковата среда, а субтитрите на български дават допълнителна стойност на преживяването. Цялостната хармония от взаимодействието на текст, движение, звук и визуална среда провокират асоциативността и допринасят за пълен емоционален катарзис.

Б: "Познава ден. Нощ. Светлина. Слънце. Облаци. Изгрев, залез, луна, звезди, Сатурн, Юпитер. Познава вятър, познава студ, топло, дъжд, сняг. Мраз. Страх, очакване. Скука. Отминало време. Време, което предстои…"

Снимки: ФС на сцена "Дерида"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна