Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер, посветена на поезията на Кирил Мерджански

Кирил Мерджански, Явор Гърдев, проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров
Снимка: Кръстьо Атанасов

Поредицата POIESIS/ POLEMOS – специфичен формат на Културния център в Софийския университет постави на фокус поезията на Кирил Мерджански. Водещ на вечерта беше режисьорът Явор Гърдев, който от своя страна беше поканил за разговора проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров. По скайп от Синсинати чухме и поета Кирил Мерджански. Проф. Кьосев разясни идеята за тези разговори върху поезията и целта им.

В анонса си към събитието Явор Гърдев пише: „Поезията на Кирил Мерджански във всички случаи има особени взаимоотношения с времето и с възприемането на времето. Освен че съсредоточено и смирено съзерцава безкрайния му кръговрат обаче, тя често се отдава и на производство на въображаеми събития в миналото, към които след това започва сериозно да се отнася като към действително случили се, едва ли не отложени в колективната памет, а даже и като към подлежащи на методично историографско изследване и систематично археологическо описание. Склонността към подобни игри с времето у този истински мъдър поет напомня за влияние върху вдъхновението му от страна по-скоро на трите стари беотийски музи, отколкото на която и да било от деветте олимпийски. Ако това вдъхновение изобщо има нещо общо с олимпийските музи, то, изглежда, това общо е най-вече с майка им Мнемозина.“

Вечерта от поредицата POIESIS / POLEMOS събра почитатели на поезията на Мерджански, които имаха възможност да му зададат въпроси.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна