Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

| обновено на 01.03.24 в 13:48
Димитър Узунов
Снимка: Ангелина Грозева

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки:

"Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото много хора мислят така."

"Be Creative or Die" е мотото на представлението, а новите му акценти със сигурност включват и развитието на темата за изкуствен интелект. Бумът на изкуствения интелект през последната година постави креативността и креативното мислене на карта. Въпросът е как използваме технологичния елемент на креативност с нашата креативност.

Представлението се основава на теории на Айнщайн. То е и интерактивно, поддържа и връзка с публиката. В спектакъла ще видим и нагледен пример за това как креативния човешки ум може да впрегне AI технологиите дори в разказването на любопитна и интересна история като този спектакъл.

Текстът е изпълнение и режисура на Димитър Узунов, видео-сценографията е на Никола Налбантов, научен консултант и гласът на Айнщайн: доц. д-р Владимир Божилов. Женски изкуствен интелект: Ванина Кондова, Деница Зафирова. Визуална идентичност е дело на Елена Гамалова, а оператор: Радостин Найденов.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна