Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приходите от наградената фотокнига "Украйна: Война и престъпления" ще са дарения за Украйна

| Интервю
Снимка: Светлана Бахчеванова

Ние не можем да промени хората, можем само да опитаме да ги образоваме - малко повече. Това каза в интервю пред БНР фотографът Светлана Бахчеванова за наградената книга "Украйна: Война и престъпления", на която тя е съставител.

Изданието с фотографии на World Press Photo е наградено от Международното издателство за социално-ангажирана фотография "Фото Евидънс Прес"

По отношение на хората, които не искат да видят истината, жертвите и войната в Украйна Светла Бахчеванова каза: 

"Аз няма какво да кажа, това е техен избор как да виждат живота и колко образовани искат да бъдат за това, което се случва по света. Но е важно да го има". 

Моето издателство има годишна награда, която се дава всяка година на фотограф, който е работил дълго време върху проект, който е документирал социална несправедливост и нарушени човешки права. Издали сме 38 книги с подобни проблеми от 27 страни по света, разказа българската фотографка, която дъги години е живяла в САЩ, сега е във Франция и е позната в гилдията още от времето на вестник "Демокрация".

"Когато избухна войната в Украйна и аз като българка, знаейки на какво са способни руснаците, знаех, че трябва да документирам какво се случва там, за да няма съмнение. Имаше държави, които дълго време не вярваха, че това се случва и казваха, че това е пропаганда. Идеята на книгата е, че това се случва, че това е истина, че от началото на този конфликт има 350 000 убити, че има деца, отвлечени, че има жени, държани и изнасилвани. Беше много интересно, когато преди 2 месеца бях в Киев и с един от фотографите посетихме местата Буча, Бородянка, и всичко беше възстановено, все едно нищо не се е случило", сподели преживяванията си Светлана.


Книгата е 540 страници с 366 фотографии, селектирани от около 5000, сподели Манол Пейков, издател и книжар.

"Подборката е направена от 93 различни фотографи от 29 държави. Книгата, която издаде Светлана към средата на 2023 г., е на украински и английски. Първоначално, нашата книга е на български и английски. Причината да се случи тази книга е Светлана. Тя ми се обади в началото на 2023 г. и ми предложи да направим българско издание, украинското не беше факт и идеята беше двете книги да се отпечатат заедно", разказа подробности Манол Пейков.

И допълни, че "всички приходи от книгата отиват за дарения, свързани с Украйна. По някакъв начин това затваря параболата на смисъла на тази книга. Ще се продава само онлайн и на събития".

Цялото интервю със Светлана Бахчванова и Манол Пейков чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна