Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Атанасов в търсене на "Зелената пътека"

Георги Атанасов
Снимка: Ангелина Грозева

Осъзнатото е ярост след вятъра.
После идва униние.
Не сълза, а сълзите на света да изплачеш,
то е минало. То е минало.
Откъсни си последната чепка
от последното есенно грозде.
Осъзнай – всяка мозъчна клетка
има в себе си семки за посев.
Остави ги да падат от тебе.
Прибави им две капчица вино.
Оплодената мисъл е сита.
Осъзнатото е невинно.

Поетът Георги Атанасов представя новата си поeтична книга "Зелената пътека". Събитието ще се състои в Централния военен клуб на 7-и март. Автор на 14 издадени книги – осем поетични; една повест; три книги за деца и юноши и една монография за издателската дейност в България по време на Първата световна война, в новата си книга Георги Атанасов говори за разума:

Георги Атанасов и Ангелина Грозева"Поезията днес трябва да се бори най-вече с простащината. Жизнената среда се развива с разумното съществуване на земята. Аз си правя извод, че никога не трябва да отивам готов на място, което не познавам и не ме чака. То ще си отмъсти. Пътят винаги е присъствал в моите стихове. Това е орбитата, в която всички се въртим. Човекът съществува, защото е разумен. А основната му мисия е да работи, да създава средата, в която живее, и да усъвършенства."

Рибата и птицата също имат важен символ в новата стихосбирка "Зелената пътека". Забелязват се критика и ирония към пороците на днешното време, най-големият сред които е простащината, подчертава авторът.

Георги Атанасов е и създател и почетен председател на Сдружение "Форум Демокрит" за изучаване и популяризиране на науката и научните изследвания в България.

Негови стихове са превеждани на английски, руски, украински, турски и италиански език. Носител е на Националната награда за поезия "В полите на Витоша".

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – личен архив и Сдружение "Форум Демокрит"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна