Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Сиромахов с нова детска книга

"Тони и Гари обикалят света" разказва за двама приятели, които тръгват на шеметно приключение из различни епохи

"Тони и Гари обикалят света" е новата детска книга на Иво Сиромахов. След като разказа на малките читатели вълшебни приказки за "12 принцеси", поведе ги и на "Приказно пътешествие" из най-забележителните места в България, сега авторът впуска двама от героите си в търсене на приключения из всевъзможни светове. Те прескачат във времето, опознават пространството и хората в него, дори онези знаменити личности, на които дължим открития, знания, изкуство, събития в историята.

Тони е малко момче, което мечтае да открие изчезналите си родители, а Гари е най-добрият му приятел – забавното говорещо куче, с което живее в близост до гората. Когато Тони получава ценен подарък – вълшебен цилиндър, който може да го пренесе мигом във всяко време и на всяко място по света, двамата предприемат нечувано приключение – шеметна и забавна обиколка из различни епохи. Срещат се с прочути личности от световната история и митология – Сократ, Цезар, Клеопатра, Галилео Галилей, Леонардо да Винчи, Нютон и кой ли още не.

"Романът "Тони и Гари обикалят на света", освен че е забавен, защото кучето е с много специфично чувство за хумор, в него децата ще научат много неща, и то по приятен и забавен начин. Ще научат кой е Шекспир, кой е Пушкин, кой е Гогол, кой е Рембранд. Ще научат за "Тримата мускетари", за Дон Кихот и Санчо Панса. И всички тези неща през забавлението, през удоволствие, защото смятам, че четенето е преди всичко това – забавление и удоволствие, а не какво е искал да каже авторът", представи книгата си Иво Сиромахов.

Той е на мнение, че литературата е и начин на общуване, през който могат да бъдат казани на децата най-съществените и ценни неща в живота – като това кое е добро и зло, какво е лъжата и предателството, какво е алчността, но и какво е приятелството.

"Главната тема в тази книга е приятелството. Всъщност аз искам по някакъв начин да вдъхна кураж на онези читатели, които в някакви моменти от живота си се чувстват по-самотни, и да им кажа, че винаги до тях ще има един приятел, който ще върви – независимо от обстоятелствата – рамо до рамо с тях. Дали това ще е куче, дали ще е друг човек или някакво измислено същество – няма значение. Приятелството е най-важното нещо в живота, защото когато човек разчита на приятелите си, той може да стигне дори там, където други казват, че не е възможно да се достигне. И това е идеята – че можеш да пътуваш дори през времето, когато имаш верен приятел до себе си", допълни още Сиромахов.

В "Артефир" той обясни и каква е неговата мотивация да разказва истории на децата:

"От няколко години започнах да обикалям по българските училища и да чета приказки на деца от 1 до 3 клас. Правя го като доброволчество, изцяло на мои разноски. Не съм финансиран от никакви министерства и европейски програми, просто го правя, защото смятам, че децата имат нужда от приказки. Така и се оказа в действителност. Срещал съм се за тези няколко години с над хиляда деца вече и при всички тях виждам едно и също нещо – те имат нужда да им бъде разказана приказка. Имат нужда от вълшебни истории, имат нужда от това за малко да заживеят в света на фантазията. Защо родителите им не им четат е много голяма тема, в която не бих искал да влизам, защото тя е и много тъжна. Но е факт, децата имат жажда за хубави истории."

Цялото интервю с Иво Сиромахов чуйте в звуковия файл.

Снимки: ФС на издателство "Сиела"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна