Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Жените не карат колело" – пътешествие извън стереотипите

Кадър от дискусията
Снимка: За Земята

В месеца на жената Сдружение "За Земята" подари на софисйката публика прожекция на документалния филм "Жените не карат колело". В него белгийката Манон Бруланд заснема своето 11-месечното пътешествие от Брюксел до Токио, по време на което се среща с жени колоездачи от различни култури и разказва техните истории в Унгария, Турция, Иран, Ирак, Южна Корея. В "Нашият ден" представителят на Сдружението Драгомира Раева разказва повече за събитието.

В  кадрите, заснети на разстояние от 13 500 км, на фокус са женската сила, приключенският дух, предизвикателствата пред жените в различните общества и правото на свободно придвижване. Героините във филма са активни, въвлечени във велосипедната общност жени, които живеят със сходни вдъхновения и предизвикателства, споделя Раева.

Събитието е специален жест към жените, които карат велосипед в София. Заглавието е и провокация към хората, които искат да чуят и споделят истории, предизвикателства и решения по темата за придвижването на колело в града.  

За връзката между героините от цял свят и жените в България Раева казва: "Това, което на мен ми направи впечатление, е, че много често се споменаваше думата инфраструктура и че жените много често не карат велосипед и се чувстват притеснени, тъй като липсва безопасна, удобна инфраструктура за тях и много често за техните деца. Това ни свързва с филма и с героините от него."

Ето защо филмът подтиква към дискусия на тема велосипедната инфраструктура в София и подсигуряването на повече алеи, сигнализация и други съоръжения, улесняващи колоездачите.

Като интересен факт Раева откроява неочакваните стереотипи в различни точки на света. Оказва се, че жените от Иран и Ирак се радват на огромна подкрепа от страна на мъжете да карат колело и дори да се състезават. Правото там е много по-ясно изразено, отколкото в някои европейски столици, заявява Раева, според която жените са достатъчно силни и способни навсякъде по света да изберат този начин на придвижване. Тя отправя пожелание към всички жени: "Бъдете смели и не се притеснявайте да предадете вашата страст и желание да карате велосипед и на вашите деца, защото вие сте най-добрия пример и учител за тях."

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени