Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарете фон Трота, Ингеборг Бахман и Макс Фриш

4
Снимка: СФФ

Маргарете фон Трота, германска режисьорка и сценаристка, получи Наградата на София на Международния София филм фест. Тя представя новия си филм “Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“, както и “Хана Аренд“, който беше прожектиран в Гьоте-институт.

Отново в Гьоте-институт тази вечер от 18 ч. е и майсторският клас на режисьорката, а от 20.30 ч. в кино "Люмиер" можете да гледате "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята"

Новият ѝ филм е за германската поетеса в периода от живота си, когато е във връзка с Макс Фриш, за драматичното съжителство на двама творци. Филмът е с номинация за "Златна мечка" в Берлин миналата година.

Ето какво пише за филма Жанина Драгостинова във фестивалния всекидневник: "От първия си филм до "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята" основната тема е жената в най-разнообразните ѝ роли. Разказвайки "най-вълнуващата любовна история в немската литература", тази между Ингеборг Бахман и Макс Фриш, режисьорката показва драмата на жената, която иска да се самоизразява чрез творчество, но всеки път е връщане назад на по-ниското стъпало в този подчинен на мъжете свят. "Ти си моят убиец", казва героинята на екранния Макс Фриш. 

"В никакъв случай не съм мъжемразка – твърди фон Трота в интервю. – Но никога не съм имала чувството, че разбирам добре мъжете. Докато жените разбирам." 

Повече чуйте в репортажа от пресконференцията, водена от Александър Донев, с участието на Маргарете фон Трота, на продуцентката Бетина Брокемпер и с помощта на преводача Стефан Прохоров.

Снимки – София филм фест
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени