Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем жертви и над 730 пострадали при земетресението в Тайван

Хуалиен, Тайван, 3 април 2024 г.
Снимка: Ройтерс

За седем жертви и 736 пострадали при днешното земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер в Тайван предадоха АФП и Ройтерс.

Местни телевизии излъчиха кадри с наклонени сгради вследствие на труса в град Хуалиен, край който бе епицентърът, точно когато жителите са отивали на училище и работа.

Трусът е бил точно до източния бряг на острова – на дълбочина 15,5 км, според Централната метеорологична администрация на Тайван.

Президентският офис съобщи, че Лай Чинг-те, който поема поста държавен глава другия месец, ще посети днес Хуалиен.

Тв кадрите показаха спасителни екипи да изваждат хора през прозорците, на някои места има сериозни свлачища вследствие на земетресението.

Трусът е бил усетен и в метрото, което е спряло за кратко за евакуация на пътници.

Япониската метеоагенция, според която магнитудът е бил 7,7 по Рихтер, съобщи, че няколко малки вълни цунами са достигнали южната префектура Окинава. 

Пред БНР и предаването "Хоризонт до обед" студентът Ангел Христов, който специализира в столицата на Тайван - Тайпе, каза, че в момента на труса е бил на открито. "Сградите около мен сериозно се разтресоха, паднаха малко плочки, мазилка, но нищо по-съществено", разказа той и посочи, че е имало множество вторични трусове. По думите му хората са запазили самообладание. 

"Паника около мен нямаше. Всичко беше добре организирано", сподели българинът в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Какво още разказва той, чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работиха: Георги Николов, Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени