Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Калоян Желев с награда "Икар" в категорията "Дебют"

В Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България връчи тазгодишните награди "Икар”, които се присъждат на най-добрите постижения в сценичните изкуства.

В категорията "Дебют" беше отличен младият актьор Калоян Желев.

"Подобни награди не трябва да ни възгордяват прекалено. Да, трябва да сме доволни от себе си, но при всички положения трябва да сме здраво приземени и да продължаваме да работим", сподели в "Артефир" Калоян Желев.

Наградата е за ролята на Кристофър в спектакъла "Странна случка с куче през нощта" по едноименния роман на Марк Хадън. Постановката е на Боян Иванов в Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе.


Калоян Желев завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през есента на 2023 година, в класа на проф. Атанас Атанасов. Дебютната си роля на професионална сцена получава след спечелен кастинг, обявен от режисьора на спектакъла Боян Иванов.

Така още в началото на творческия си път в театъра младият актьор се изправя пред изпитанието да бъде два часа непрекъснато на сцената, превъплъщавайки се в образа на 15-годишното момче Кристофър, което е диагностицирано с Аспергер аутизъм.

"Историята представя един проблем, който е доста сериозен и може би даже наслояващ се напоследък, тъй като може би все повече деца се раждат с подобни заболявания.


Най-важното е, че хората, след като излязат от залата, гледали това представление, са усмихнати, замислени. Надявам се да са една идея по-толерантни, тъй като ние тук, в България, нямаме познание в тази област, а това са едни нормални хора всъщност – и те, както нас, са нормални. Даже и аз, преди да работя по този текст, сигурно и аз не съм ги гледал нормално".

Целия разговор с Калоян Желев можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени