Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън се опасява от ескалация на насилието в Близкия изток заради Иран

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че е "дълбоко загрижен от потенциално вземане на грешни решения от страна на Иран".

Дейвид Камерън обяви, че е "изяснил" на иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахян в проведен разговор, че Иран не трябва да въвлича Близкия изток в по-широк конфликт. "Дълбоко съм загрижен от евентуални погрешни преценки от Иран, които могат да доведат до по-нататъшно насилие", написа лорд Камерън в социалната мрежа Х. Британският дипломат номер едно смята, че вместо това Иран трябва да работи за деескалация и предотвратяване на по-натътишни атаки. 

Техеран се зарече да отмъсти, след като двама от висшите му генерали бяха убити при въздушен удар срещу консулството му в Сирия по-рано този месец, за който американските военни смятат, че е извършен от Израел. Въпреки че Израел не е коментирал атаката, лидерът на Иран аятолах Али Хаменей каза, че страната трябва да бъде наказана. По-рано британският премиер Риши Сунак заяви, че иранските заплахи са „неприемливи“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна