Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 дни от кончината на Негово Светейшество българският патриарх Неофит

Отец Емил Иванов от Методиевия център в Елванген: Негово Светейшество Неофит беше всеобхватна личност

Под въпрос е оцеляването на Методиевия център в Елванген

Доц. Емил Иванов - последният на първия ред вдясно
Снимка: Личен архив

Днес се навършват 40 дни от кончината на Негово Светейшество българският патриарх Неофит. На 13 март дядо Неофит ни напусна, но според християнската вяра едва на 40-я ден душата се пренася в небесното Царство. 

По решение на Св. Синод от 09.00 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София, ще бъде отслужена Архиерейска заупокойна св. Литургия, след която към 11.00 ч. ще бъде извършена панихида. 

"За дядо Неофит може да се каже много. Още в дните от неговата кончина много от колегите, свещениците, преподавателите споделиха, че тепърва ще осъзнаваме и спомняме моменти от личността на Патриарх Неофит, каза в "Рано в неделя" отец Емил Иванов от Методиевия център в Елванген

Доц. Емил Иванов е български археолог и теолог, преподавател по Християнска археология и изкуство. Доц. Иванов е познат и като отец Емил, тъй като е ръкоположен за свещеник и днес служи в църквата „Света Параскева“ в София. 

Бил е гост лектор в университетите в Йена, Рим, Прешов, Берлин, Мюнхен, Ерланген, Виенската академия на науките и Немския археологически институт в Берлин. От 2017 г. е експертен сътрудник в Югоизточноевропейския-български културен институт (Методиев център) в Елванген. 

"Мен ме топли една първа среща с него, когато се явих на приемен изпит в Духовната академия, тогава все още, нямах дрехи, с които да се явя, имах само тези от казармата, но той ме прие толкова топло и грижовно, така ме настани сред комисията, сред корифеите, професорите, че успях да си отговоря на въпросите спокойно, сподели още отец Емил.

Покойният патриарх Негово Светейшество Неофит подкрепяше и радееше силно съществуването и дейността на Методиев център в Елванген, в който доц. Иванов е експертен сътрудник. Сам Негово Светейшество Неофит инициира и благославя концерта на хор "Св. Йоан Кукузел" в Елванген през 2015 г. 

Параклисът "Св. Методий" там е построен през 1986 г. и е жив пример за взаимодействието между българската държава и църква, и за съхраняване на българската памет и почит към традиции, които България остава в световната и европейската култура и книжовност.

"Негово Светейшество Неофит беше всеобхватна личност, която отвори пътя за проявата на българските културни и църковни дейци. Това се отнася за хора "Св. Йоан Кукузел", благословен лично от Негово Светейшество, той имаше чувство освен за изкуство, но и за външнополитически такт, допълни отец Иванов.

Отец Емил Иванов каза още, че догодина ще се отбележат 55 годишен юбилей от създаването на Методиевия център в Елванген, където се събират славяни от много страни. 

Проблемът е този център да се запази и да остане български, защото оцеляването му е под въпрос. 

"МК трябва да каже дали иска да поддържа този център или иска той да бъде закрит. Преди една година имахме "Да" от служебния сега министър Николай Тодоров, за оцеляването и поддържането на центъра, от друга страна не се подписва Спогодбата от членовете на други институции за сътрудничество между този център и град Елванген, който ще му даде правото той да съществува, поясни за БНР отец Иванов. 

"Ако българската страна не подготви такова продължаване на сътрудничеството, аз имам надеждата, че поне Северна Македония, която е вече в преговори с град Елванген, ще го продължи, в крайна сметка, което ние не можахме да направим, да го направят други, но е жалко заради дългите години - 75 годишно сътрудничество, да бъде забравена българската инициатива, заяви още за БНР отец Иванов.

По думите му относно оскверняването на гроба на Негово Светейшество Неофит преди дни, това е израз на "болното ни общество"

3 години затвор грозят задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна