Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Вихрен Иванов
Снимка: Личен архив

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон, който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт. 

За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане". Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има засичане на дистанциите от 50 и 100 км, както и международния стандарт от 100 мили.

Основен организатор на този атрактивен турнир е бегачът Вихрен Иванов.

Благодарение на авторитета му в тази общност в Русе пристигат над 100 състезатели от 10 държави. Сред специалните гости, които ще са интересни и за публиката в борбата си за купата, ще са Ирина Масанова от Кипър, Самена ван дер Мийден от Нидерландия, Тодор Димитров, Михаела Енгларо от Италия, Христо Цветков и Джеордже Настасе от Румъния. 

"Темпото е плашещо, но не си представяйте спринт, темпото е с нисък пулс, нормално дишане, разговорно темпо, съответно има цял куп неща, които трябва да изпълняваш по график, разказа в "Закуска на тревата" организаторът Вихрен Иванов.

"В графика има и ходене през два км. по 100 м, имаш си помощник, храна и добавки, които приемаш, зависи от времето също. Сложно е, защото за 24 часа могат да се случат много неща. 

В България 24 часов маратон по затворен градски маршрут не сме имали, това е изпитание на волята и духа, защото ако има вола, тялото може много неща, сподели още Вихрен Иванов. 

Стартът ще е в 12 часа на съботния ден, а финалът - в 12 ч на неделния. Тогава ще е и награждаването на най-добрите сред най-добрите ултрамаратонци.

Осигурени са трима лекари, 24 часа - линейка с медицинска сестра, това е по изискване за стандарта. 



Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна