Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Леседра" отбелязва своята 33-годишнина

Изложбата представя произведения, създадени преди 25 години от едни от най-знаковите български художници

Снимка: Галерия Леседра

Днес (22 април) галерия "Леседра" открива изложба по повод своята 33-та годишнина. Изложбата представя произведения, създадени преди 25 години от едни от най-знаковите български художници – Петър Дочев, Христо Стефанов, Ганчо Карабаджиев, Димитър Лалев, Любен Зидаров, Ангел Василев, Тома Трифоновски, Димитър Угринов, Генчо Денчев, Васил Карадимов.  

Галеристът Георги Колев разказва в "Нашият ден", че през годините галерия "Леседра" е утвърдила сериозни взаимоотношения с много художници. Преди 25 години, по повод 7-годишнината на галерията, Колев организира пленер, в който вземат участие много от имената в настоящата експозиция. Една 33-годишна галерия си има своята история, затова в изложбата е включен и архивен снимков материал. По думите на Колев, когато едно произведение има своята история, то придобива друга стойност.

Важна част от работата на Колев, като галерист и теоретик, е представянето на българската графика и проследяването на нейното развитие през годините. Колев разказва, че в разговори с художниците Михаил Петков и Румен Скорчев става ясно как западното влияние успява да се прокрадне като измерение в творчество на българските художници по време на социализма. Това е възможно благодарение на участието на наши артисти в международни биеналета и триеналета, където те имат пряк досег до работата на свои колеги от целия свят. 

В изложбата са включени и произведения на редица български графици, участвали в международни проекти на "Леседра". 

Колев си припомня и първите години на галерия "Леседра", когато тя е предпочитано пространство от така наречения "ъндърграунд". Своите артистични експерименти там правят артисти като Албена Михайлова, Недко Солаков и Лъчезар Бояджиев.

Изложбата може да бъде видяна до 23 май.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна