Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сегашната криза е предизвикана в голяма степен от нескопосаните промени в Конституцията"

Диана Дамянова: Петков направи грешка, но може да каже имената на искалите му по 20 000 лева

"Дискредитира се обществената комуникация в страната"

| Интервю
Диана Дамянова
Снимка: Ани Петрова

Всеки, който отива в телевизия, изказва собствените си мисли и носи отговорност. Това заяви пред БНР Диана Дамянова, бивш пиар на ПП.

В интервю за Сашо Диков по телевизия "Евроком" бившият премиер Кирил Петков обясни, че анализатори са му искали пари, за да се погрижат за неговия публичен имидж.

"Идват при мен като премиер, месец след встъпването ми в длъжност, едни хора и казват – няма да споменавам имена, всички ги знаете. Та казват: "Добър ден, ние сме независими анализатори, политолози и искаме договор с вас от 20 000 на месец и ние ще казваме точките по медиите, които вие искате. Ние с телевизиите сами ще се оправим". Питам: "За какво 20 000, как така?!". Казват: "Да ви се чува думата. В противен случай какво се чува – вие казвате нещо, вашият опонент казва нещо и ние анализаторите повтаряме думите на опонентите, докато вашите гледни точки изчезнат напълно".

"През трите месеца, в които бях в Министерски съвет, ние сключихме договор, който е точно на такава стойност със социологическа агенция, която ни правеше ежемесечни замервания на одобрението на гражданите. Участвала съм в разговорите с тези хора. Работа на господин Петков е да каже кои са те. В договореностите ни с тях никога не е имало подобно предложение и изискване. Такава услуга през социология с мое знание не е правена. Кирил Петков направи грешка с подобно твърдение, но може лесно да излезе от нея, като каже имената на хората, които са направили подобно предложение. Аз не съм присъствала на подобно предложение и в нашите среди то не се е обсъждало. Това е лошо за възпитаването на възприятията на хората. Дискредитира се обществената комуникация в страната". 

Една от причините за моето оттегляне беше, че в МС се бяха появили два комуникационни центъра – един при мен и един при госпожа Бориславова, разказа тя в предаването "Нещо повече".

"Ако е имало подобни предложения, те са отивали в другото комуникационно звено на господин Петков".

Ръководството на "Промяната" се намира в изключително труден момент - опитва се да напипа какво съобщение да отправи към хората, поясни Дамянова.

"ПП и ДБ са подложени на една доста силна антикампания и търсят "как да върнат шамара".

Сегашната криза е предизвикана в голяма степен от нескопосаните промени в Конституцията, коментира още тя.

"Текстовете са направени така, че не дават възможност да бъдат изпълнени по разумен начин. Намесва се и Бойко Борисов, който направи груба грешка и "хвърли на кучетата" едно от добрите имена в българската политика - това на Даниел Митов.

Освен това, прегърнатите доскоро трябва да се възпротивят един срещу  друг, а това е неестествен процес". 

Дамянова смята, че "ПП-ДБ са били в капан и са правили най-доброто, което е можело в капана", но не са доразписали нещата.  

"Направили са един хаос, от който всички сега се чудят как да излязат".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна