Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино. Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното. 

Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага консервационният център към Португалската синематека, която в последните близо три десетилетия работи усилено по реставриране и дигитализиране на филмовата си колекция.

Сред филмите са документалният шедьовър на Антонио Рейш и Маргарида Мартинш Кордейро – "Траз-уш-Mонтеш", епосът на Пауло Роша "Островът на любовта" и "Франсишкa" – едно от най-значимите произведения на Мануел де Оливейра, който е известен в родината си с нестихващия ентусиазъм да създава кино буквално до последния си дъх. Неговият прощален филм е създаден в годината, в която той навършва 106 години.

Гости ще бъдат филмовите архивисти Жоао Антунеш и Рикардо Виейра Лижбоа от Португалската филмотека – Музей на киното. Те ще представят на живо филмите и ще разкажат интересни истории около запазването и реставрирането им.

Дните на португалското класическо кино се провеждат до 25 април в кино "Одеон".

Велин Манов разговаря с филмовия експерт Росен Спасов за инициативата на Българската национална филмотека.

Снимка – Българска национална филмотека

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна