Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колкото по-бързо се започне прием на антибиотици, толкова по-ефективно ще бъде лечението"

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

"Хората на 30-40 години не бива да се притесняват"

Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БНР

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица.

Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова.

Здравният инспектор обърна внимание на рисковете за най-малките. 

Хората на 30-40 години не бива да се притесняват - дори да се заразят, те ще го изкарат леко - с кашлица, която ще продължи няколко дни, обясни доц. Кунчев. 

"Не съветвам масовото юрване да се купуват ваксини и да се прави от възрастни хора, включително и от бременни. Да, практика е - от 27 страни в ЕС го имат записано като практика - имунизират бременни жени. Естествено, че имунизираната бременна, ама след първия триместър, ще предаде антитела на детето и то ще е гарантирано в тези първи ключови два месеца, докато стигне до имунизационна възраст, но, според мен, ситуацията не е такава, че това да е масова стъпка. По-ключовото е, нали знаете, едно време, до 40-ия ден не са пускали никого при бебето - нито близки, нито семейство - гледа си го само майката и дотам. Една такава мярка, която на практика е изолация и карантина, ще свърши същата работа без да се имунизира, ако успее да ограничи контактите му, да не говорим пък видимост с хора с някакви прояви".

Според доц. Ангел Кунчев, колкото по-бързо се започне прием на антибиотици след поставена диагноза за коклюш, толкова по-ефективно ще бъде лечението

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна