Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 6-о място по износ на цветни метали в Европа

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

"Трябва да има политическа рамка за добива на уран по нови технологии, които защитават екологията и България има потенциал"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките.

Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова.

"По принцип либерализацията беше поставено условие, което ние сами си заложихме в Плана за развитие и устойчивост, но нямаше ясни срокове. Това не беше обвързано със срок. Забавянето по плащанията е по-скоро нелепа политика на предходното управляващо мнозинство. Не случайно и БСП поиска това отлагане, защото нямаше отношение като срокове, напротив, беше по-важно да се защитят домакинствата и гражданите. Няма изискване, че трябва да го направим в срок", коментира тя.

Пенкова препоръча да бъдат чути експертите, а "голяма част казаха, че не са ясни процесите и не може да предвиди какви ще са рисковете и повишаването на цените". 

Пенкова обясни за постигнатия успех в Европарламента относно енергетиката и конкретно за "критични суровини" у нас, които са ключови за производството на компоненти, свързани с високите технологии. 

"Целта на този документ е да гарантираме приоритетите, които да се следват от членовете на ЕП за предстоящия мандат. Да гарантираме последователност на политиките, постигнати в България, да се защитят в европейските институции. По "критични суровини" България е на 6-о място в Европа по производство и обработка на цветни метали - олово мед и цинк", обясни Пенкова.

Според нея ключовият момент е, че сме основен износител, а за икономиката ни не се прави нищо: 

"Изнасяме суровини, прави се другаде и плащаме двойна цена. Въпросът е, че има възможност това да се случва в България – имаме специалистите, има механизми за финансиране от еврофондове. Утре ще се приеме Регламент за реиндустриализация на Европа с предвидени административни облекчения и финансиране на стратегически технологии. Включили сме 18 технологии и България да може да се възползва от техническо облекчение, които ще се дават от ЕС". 

Евродепутатът каза, че определянето на технологиите е въпрос на национална политика.

"Ние задаваме рамката, а е въпрос на национална политика и анализ да се предвиди в кои райони да се развива. Освен суровини, имаме и наличие на експерти", допълни тя. 

Цветелина Пенкова обобщи, че са две ключовите неща: 

"Първото е, че ядрената енергетика, официално призната за зелена и устойчива, може да се финансира не само от държава, но и от частници. А второто е, че в списъка на реиндустриализация са технологии, включващи и ядрените технологии". 

"Първо, трябва да се изгради верига за производство на специализирани части, които да обслужват ядрения сектор, защото в България има потенциал. Второто ключово нещо е, че ще има европейско финансиране за ядрения сектор. Третото е да не пренебрегваме, че за независима ядрена енергетика и суровини трябва да има политическа рамка за добива на уран по нови технологии, които защитават екологията и България има потенциал", каза Пенкова. 

По отношение на преминаването в ДПС на доскорошната Ѝ колежка от БСП в ЕП Елена Йончева Пенкова каза: 

"Политическото номадство подронва доверието към политиците, не е редно да си играем с избирателите. Смяната на политически семейства... къде остават идеологията и политиките, за които се борим". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна