Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова изложба на Радослав Мъглов в столичната галерия "Аросита"

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията:

"В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв.


Рисунките, с четка и графитен прах на обратната страна на фотографска хартия, бързи на вид ескизи, скициращи елементи от ежедневието, не разказват на практика нищо. Те са безмълвни, стоят в лимбо на възприятието, някъде между "казано" и "разбрано", око и ум. Неопределеността им, като прашинка в окото, смущава и обърква изградените вътрешни механизми на възприятие.

Авторът, говори за рисунките, като за незалепваща повърхност, около която могат да витаят мисли, но не и да се закачат. Лишени от детайл до загуба на конкретика, решението дали да разпознае обект, или да разбере изображението като абстракция, остава в гледащия. В колебанието между двете, се очертава двойствеността между гледане и виждане."

Изложбата "Резервно око" може да бъде разгледана до 29 април в галерия "Аросита".

Снимки: галерия "Аросита"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна