Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

| Интервю
Снимка: БТА

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания, съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР.

"Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони на френското издание за изкуство "Галери".

Комисарят Надежда Джакова издигна на много високо  ниво българското представяне. Над 40 световни медии като "Обзървър", "Гардиън", "Галери" минаха в предпремиерните дни през нашия павилион и писаха за българския павилион", разказа Паунска.

Родният проект "Съседите" е създаден от трима млади артисти - Лидия Топузова професор по история в Канада, Красимира Бучева, преподавател по визуални изкуства в Лондон и Джулия Шекерян, докторант по история на науката в Принстънския университет. Събрал ги е кураторът Васил Владимиров и това е проект, върху който работят вече 10 години, насочен към паметта, към премълчаните неща от живота в периода 1945 -  1989 година. Защото има още много неизказани неща, за да се намери помирение между нас, разказа Десислава Паунска.

И допълни:

"Българският павилион е подчинен на емоцията - три стаи, хол кухня и спалня, на хората живели и преживели лагерите в Ловеч и  Белене. Известна журналистка изгледа цялото произведение от част и половина и не е сдържала вълнението си и пише, че " толкова докосваща творба няма на биеналето. В "Съседите" има звуци на шумящи треви, гласове на хора, включващите се последователно уреди като шевна машина, а иглата преминава през черна лента с печати, слагани на жените при влизане в лагерите. Спалнята е наречена стая на мълчанието."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна