Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Радулова с книга за литературния палимпсест

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева" беше представена снощи в зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя излиза с 20-годишно забавяне, но както сподели проф. Миглена Николчина, текстът не е загубил от силата си.

Изданието беше представено от Васил Видински и Димитър Камбуров, който каза, че "на читателя на тази книга му предстои да преживее серия от инициации, разразяващи се като епифании". 

А ето какво пише за нея Биляна Курташева: "Палимпсестът е странен феномен на Средновековието: за да се използва повторно, изписаният пергамент, се изстъргва, избелва и после върху него се пише отново. Заличеният текст обаче никога не изчезва напълно. Рано или късно "прозира". Появяват се начини да бъде разчетен.

Заради  всичко това понятието палимпсест се превръща в гигантска метафора – в историята, медиевистиката, литературознанието, дори в психоанализата. Книгата на Надежда Радулова се обръща към тази метафора, за да ни предложи едно щастливо съчетание на теория, история и смел прочит на познати и нетолкова познати авторки и текстове.”

Чуйте Миглена Николчина и Надежда Радулова в репортаж от събитието.

Снимки – издателство "Версус"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна