Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

49-ото НС ще остане в историята с безобразното действие, огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията", каза юристът

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

| Интервю
Явор Нотев
Снимка: БГНЕС

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията".

Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание.

"По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание поредното действие на парламента, а не с огромните пробойни, които се виждат в законодателните решения. На първо място със спора за това дали не надхвърли ръста си съответното обикновено НС, защото към Конституцията трябва да се посяга в по-различен формат. Но така или иначе облякохме решенията във формат, който ни убедиха, че позволява те да бъдат направени от обикновено НС. Решенията бяха твърде спорни, твърде семпли, твърде неефективни и неработещи", коментира той.

За него в работата на парламента доминира впечатлението за непрекъснати личностни разпри и скандали:

"Необичайното за това ниво поведение провокира ответ, който е също толкова странен и необичаен. Отново чуваме за хлъзгави гърбове, вратове, широко сърце и други литературни похвати, които идваха за да покажат на българския гражданин, че се води люта битка за неговото добруване и за неговото бъдеще. Уви, това не е така. Точно в обратното ни убеждава случващото се и действителността".

Нотев се съгласи с това, че логичният завършек на наблюдаваното месеци наред е именно гласуваната оставка на Росен Желязков като председател на Народното събрание. Според него "Бойко Борисов за пореден път с прагматичния си изказ е абсолютно прав":

"Това, освен Росен сменен с Росица не може да бъде новина за вчерашния ден. Росица, която плаче за смяната на Росен, сяда на неговия стол и очевидно няма време за избор на нов председател. Очевидно ново решение няма да бъде търсено и намерено. Какво остава за нас, българските граждани, какво да очакваме от този парламент… Наистина е обезсърчаващо. Като че ли това е атмосферата, това е знакът и посланието към българските граждани в тази предизборна обстановка".

По думите му е трябвало да се подаде нещо друго като информация, за да може хората да направят собствен анализ. Такава достоверна информация липсва, подчерта Нотев в интервю за предаването "Хоризонт за вас". Според него посланието е трябвало да бъде друго:

"Желание за общо действие и решения на тежките въпроси, които стоят пред страната. Те са тежки и в международен план. А ние наблюдаваме някакви ексцентрични решения по отношение на ръководителя на ведомството, което е натоварено с външната политика на страната. Наистина е отчайващо".

Запитан дали изборите ще променят политическия пейзаж у нас, Явор Нотев отговори: "До такава степен се усещам обезверен, че дори не мога да прогнозирам".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Явор Нотев в предаването ''Хоризонт за вас'' чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна