Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

Снимка: АБК

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата". Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата.

Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за библиотекар или библиотека, за учител или училище, за журналист или медия, както и за обществена личност с изключителен принос.

Вече е известно, че в категорията "Общественик с принос към книгата" тази година "Рицари на книгата" станаха преводачката Анжела Родел и писателят Георги Господинов. Те не присъстваха на церемонията, затова в "Артефир" чуваме думите на Яна Генова, зам.-кмет по културата в София, по повод награждаването в категорията. "Това е награда за всички хора на книгата – писатели и преводачи – които издигате граждански глас, които говорите извън книгите си, които сте "шумните герои" на литературата", каза зам.-кметът.

В категорията "Библиотека" наградата получи екипът на Университетската библиотеката на УНСС. Пред "Артефир" началникът на библиотеката Любомира Кръстева, сподели, че е осъществен дългоочакван ремонт на цялата библиотечна база, финансиран от МОН и Министерство на финансите. Благодарение на това обновление хората с ентусиазъм са се завърнали в библиотеката, която днес е не просто място за заемане на книги, но и пространство за оживени разговори и лекции.

Награда "Рицар на книгата" в категория "Училище" бе връчена на СУ "Сава Доброплодни" – Шумен. Наградата беше връчена от зам.-министъра на образованието и науката Любомира Лазарова. Зам-директорът на училището Соня Вълчева изрази своето вълнение от заслуженото признание за учителите и учениците, а председателят на УС на АБК – Десислава Алексиева – подчерта: "Очакваме знанията и опитът, които тези хора са натрупали, да отидат на други места, да вдъхновят други училища."

Целия репортаж от церемонията по връчване на наградата "Рицар на книгата" чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна